Kort, steil en onregelmatig. Zo zijn de hellingen in Asturië en zo heeft de Vuelta ze graag. Niet verwonderlijk dus dat de Ronde van Spanje regelmatig ritten uittekent in deze groene regio in het noorden van Spanje. Ook dit jaar is dat niet anders.

Tijdens de volgende editie van de Ronde van Spanje worden de Cantabrische kuitenbijters meer dan ooit scherprechter in de Vuelta. Vergeet even de vlakke afsluitende etappe naar Madrid en bekijk de twee ritten voordien. Die twee korte etappes (153 km en 119 km) voeren door de bergen van Asturië en beloven spektakel van de bovenste plank. Niemand gelooft dat op de steile beklimmingen onderweg het pak renners bij elkaar zal blijven. Dat betekent dat er nog zwaar kan geschoven worden in het algemene klassement. Vooral de voorlaatste rit zal legendarisch worden. De korte bergetappe, 119 kilometer dus, voert eerst over twee flinke bergpassen om uiteindelijk aan te komen op de Alto de l'Angliru. Die aankomstplaats is waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekende Spaanse wielerberg (zie elders in dit nummer). Wij lieten ons tijdens onze verkenning van Asturië leiden door het parcours van die Vuelta-etappe, waar elke wielerfan naar uit moet kijken.

We fietsen er meteen in het overweldigende groen, typisch voor het noorden van Spanje. Mooi landschap, maar ook meedogenloos, want de weg stijgt er meteen in de ordegrootte van 9%, even 6,5% maar dan weer 10%. En dat gaat zo maar door. Het is hard kennismaken met de Alto del Cordal. Zo heet deze puist van 800 meter hoogte en amper 5,5 kilometer lang. Dat lijkt zo onbeduidend dat hij maar op weinig kaarten wordt weergegeven. Ook niet op de Michelin-kaart waar we onvoorwaardelijk trouw aan zweren als het op cols en hun hoogtes en afstanden aankomt. Maar met een gemiddelde van 9% snijdt hij de benen af. Vooral ook omdat hij zeer onregelmatig ingedeeld is - ook typisch voor het noorden van Spanje.

Telkens de Vuelta naar de Angliru klom, reed het peloton ook over deze Cordal. Hier wordt steevast de eerste schifting doorgevoerd. Het voordeel is dat nadien weer vijf dalende kilometers volgen tot La Vega. Daar start officieel de klim naar de Angliru, net geen twaalf kilometer lang.

ONZE ROUTE

We vertrokken vanuit hotel Santa Cristina (www.hotelsantacristina.net) in het gehucht Palacio ten zuiden van Pola de Lena, een half uur ten zuiden van Oviedo. Het hotel is het gewend om fietsers, individueel en in groep, te ontvangen. We lieten ons inspireren door de voorlaatste etappe van de Vuelta. De afstand bedraagt 95 kilometer, met 2630 hoogtemeters. Bekijk de route HIER.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online verder via Blendle.