In hoeverre een Belgische kampioenentrui een (wieler)leven verandert? Niemand die het ons beter kan vertellen dan huidig titelhouder Yves Lampaert. Een fijn gesprek over de magie van de tricolore, het succesrecept van Deceuninck - Quick-Step en die knappe derde plaats in Parijs-Roubaix, gekruid met heerlijke West-Vlaamse zinsnedes.

Wat weet je over Yves Lampaert? Wie in De Slimste Mens ter Wereld de antwoorden 'wielrenner', 'boerenzoon', 'West-Vlaming', 'Belgisch kampioen' en 'Deceuninck - Quick-Step' geeft, zal er allicht de maximumscore en een klaterend applaus aan overhouden. Al is Lampaert natuurlijk veel meer dan een West-Vlaamse boerenzoon die het in 2013 tot profwielrenner schopte en die vorig jaar in het shirt van Quick-Step Floors (intussen Deceuninck - Quick-Step) naar de Belgische titel soleerde. 2018 was een heus grand-crujaar voor Ijzeren Yves, die eveneens een tweede overwinning op rij boekte in Dwars door Vlaanderen en deel uitmaakte van de winnende combinatie op het WK ploegentijdrit in Innsbruck.

Toch sprak de overwinning op het Belgisch kampioenschap in Binche het meest tot de verbeelding. Lampaert koos resoluut voor het offensief, nam samen met Philippe Gilbert medevluchter Jasper Stuyven in de tang, demarreerde op het juiste moment en duwde de laatste vijf minuten gemiddeld 460 watt om de zege veilig te stellen. "Mijn ritoverwinning in de Vuelta van 2017 was ook zeer mooi, net als de collectieve ontlading na het WK ploegentijdrit vorig jaar, waar onze perfecte voorbereiding optimaal rendeerde", zegt Lampaert. "Maar die Belgische titel is natuurlijk een heel jaar blijven nazinderen, en dat maakte het toch zeer speciaal."

Was de impact van die Belgische titel groter dan je verwacht had?
Yves Lampaert: "Er kwam alleszins heel wat bij kijken - niet alleen in koers, maar vooral ook daarnaast. Bij een topploeg als Deceuninck - Quick-Step moet je altijd presteren, dus dat was ik al gewend. En het is ook niet zo dat er nu nadrukkelijker op mijn wiel gereden werd dan anders. Maar ik voelde wel dat het publiek meer en meer van me verwachtte zodra ik die tricolore om de schouders had. Eens je begint te winnen, moet je blijkbaar blijven winnen ..."

Heb je jezelf ook extra druk opgelegd? Het spreekt voor zich dat je die mooie kampioenentrui in de verf wil zetten ...
"Ja, toch wel. Deze winter heb ik harder getraind dan ooit om er te staan in 'mijn koersen'. Bovendien kostte alles errond meer energie dan ik verwacht had."


Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.