Twintig jaar geleden kroonde Ludo Dierckxsens zich op weergaloze wijze tot nationaal kampioen. Geen betere metgezel voor een verkenning van het BK-parcours in en rond Gent. "Ondanks het vlakke parcours kunnen aanvallers zeker beloond worden!"

Op 30 juni wordt in en rond Gent het Belgisch kampioenschap gereden. Met een doortocht over enkele kasseistroken in de Vlaamse Ardennen krijgen de renners die dag een stukje Ronde van Vlaanderen voor de wielen geschoven. Net zoals twintig jaar geleden. In 1999 won Ludo Dierckxsens in Geraardsbergen een van de zwaarste BK-edities ooit. Wij trokken er samen met hem op uit om het parcours van het Belgisch kampioenschap te verkennen. De notoire hardrijder bewees nog steeds in vorm te zijn en blikte maar al te graag terug op zijn eigen tricolore triomftocht.

 

MASSASPRINT OF NIET?

Lange Munte, Paddestraat en Lippenhovestraat. Deze bekende kasseilappen uit de Ronde van Vlaanderen duiken dit jaar ook op in het parcours van het Belgisch kampioenschap. Tot driemaal toe worden ze bestormd door het peloton, dat drie lusjes zal afwerken in de Vlaamse Ardennen. Ludo Dierckxsens dokkert in gestrekte draf over de Paddestraat. "Prachtig toch", mijmert de 54-jarige Kempenaar terwijl hij naar de glooiende en groene heuvels tuurt. De BK-laureaat van 1999 geniet duidelijk nog van het fietsen: "Als ik fiets, wil ik het goed doen. Dus train ik en verzorg ik me."

We fietsen in de richting van Velzeke. Lichtjes bergop, dus. Wielertoeristen kennen die rotstrook wel. Slechte kasseien, amper een gootje om vals te spelen. Voor Ludo maakt het niet uit. Zouden deze kasseien het verloop van het Belgisch kampioenschap kunnen be├»nvloeden? Ludo wikt en weegt zijn woorden. "Je zou denken van niet, want deze lussen duiken al op in de eerste 100 kilometer. Daarna is er nog tijd genoeg om alles opnieuw samen te laten vloeien. Maar het zijn de renners die de koers maken. Twee jaar geleden (in Antwerpen, red.) verwachtte iedereen een massasprint. Het draaide echter anders uit, want het werd een harde koers vol ontsnappingen." Dat zou ook binnenkort het geval kunnen zijn, denkt Ludo. "Als er in het begin een tamelijk grote groep wegrijdt - met sterke renners, maar nog niet echt de uitgesproken kopmannen - dan bestaat de kans dat een uitgedund groepje voorop blijft. Achtervolgers zouden in dat geval net tekort kunnen komen."

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.