Terwijl de gladiatoren van de weg zich in het zweet werkten tijdens de klassiekers en de Tour, bereidden onze heren crossers zich in alle stilte voor op een nieuwe veldritcampagne. Wij kregen inzage in de interne keuken van Telenet Baloise Lions en gingen na hoe ze hun tussenseizoen precies invulden. In dit eerste deel belichten we het wegseizoen en de voorbereidingen achter de schermen.

Het eindklassement, het puntenklassement en het bergklassement in de Luxemburgse Flèche du Sud. Toon Aerts die vierde wordt in de Baloise Belgium Tour en zich tot bergkoning kroont in de Tour de Wallonie. Quinten Hermans die een dag in de vuurlinie verzilvert met een knappe derde plek in Dwars door het Hageland. Een fraaie toptiennotering voor Ellen Van Loy op het Belgisch kampioenschap. En Nicolas Cleppe die de slotetappe van de Ronde van Luik op zijn naam schrijft en zo meteen ook de eindoverwinning meegraait. Neen, Telenet Baloise Lions (tot voor kort Telenet Fidea Lions) heeft zijn wegseizoen zeker niet anoniem afgewerkt. Een tendens die al enkele jaren aan de gang is en die zich de voorbije weken en maanden vrolijk doorzette. "Afgaande op de capaciteiten van onze renners en hun resultaten in het verleden zijn we in bepaalde wedstrijden met de nodige ambitie van start gegaan, en je kan inderdaad niet zeggen dat we ons niet hebben laten opmerken", lacht een tevreden teammanager Sven Nys.

HALF FEBRUARI - HALF MAART: RUST NA EEN SLOPEND SEIZOEN

Wat steken veldrijders zoal uit in de lente en de zomer? Het is een vraag die heel wat wielerliefhebbers zich stellen. Dat ze zich na de klassiekers niet onbetuigd laten in wedstrijden zoals de Baloise Belgium Tour en Dwars door het Hageland, bewijst dat ze na hun vakantie niet hebben stilgezeten. Maar wat ze precies doen tussen de Sluitingsprijs in Oostmalle en de start van het nieuwe seizoen - dit jaar op zondag 8 september in Eeklo - blijft in zekere zin toch een mysterie.

Tijd om het uit te zoeken! Te beginnen bij het begin: hoelang nemen veldrijders vakantie na het seizoen? "In het hedendaagse wielrennen bestaat er een tendens om rust- en vakantieperiodes in te korten en te spreiden over het jaar, maar in die zin zijn we nog steeds een traditionele veldritploeg", legt Nys uit. "We lassen na het seizoen een relatief lange verlofperiode in, die varieert van tweeënhalf tot vier weken. De renners mogen dit zelf invullen naargelang de nood aan fysieke en mentale recuperatie, want vergis je niet: een veldritcampagne is zeer slopend. Toon Aerts heeft bijvoorbeeld een weekje langer herstel ingebouwd om te bekomen van een druk en stressvol seizoen."

Lees het volledige artikel in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!