De Marmotte Granfondo Alpes staat bekend als de moeder aller cyclo's. Terecht? Onze man hees zich over de Glandon, de Télégraphe, de Galibier en Alpe d'Huez om de magie achter deze loodzware Alpenbeproeving zelf te ervaren. Het werd een unieke belevenis ...

Wat maakt La Marmotte nog steeds de cyclo der cyclo's? In de eerste plaats het loodzware parcours. Vanuit startplaats Bourg d'Oisans overbrug je vier Alpencols, waarvan er drie in de Tour de France als 'hors catégorie' bestempeld worden. 173 kilometer en vijfduizend hoogtemeters: het zijn cijfers die ontzag inboezemen. Eigenlijk kan je deze beproeving het best beschrijven als een kans om zelf eens te ondervinden hoe een zware bergrit in de Ronde van Frankrijk aanvoelt.

Al jaren is het evenement, dat steevast in het eerste weekend van juli plaatsvindt, reeds lang van tevoren volzet. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 7.500 deelnemers, en die komen vanuit alle windstreken. Elk jaar weer staan er ook een paar bekende (ex)-profs aan de start. Laurens ten Dam staat op het lijstje met winnaars, net als Laurent Brochard, Patrice Halgand en Sander Armée. Tim Wellens reed vorig jaar ook mee, weliswaar zonder ambities.

Dat is ook mijn 'mindset' voor mijn debuut. Ik kies ervoor om ruim op voorhand af te reizen richting de Franse Alpen om mezelf met zo weinig mogelijk stress op te zadelen. Ik wil namelijk optimaal voorbereid aan de start van mijn grootste fietsuitdaging ooit verschijnen. Het materiaal is voor de lange autorit tot in de puntjes nagekeken en de koffer puilt uit met veel te veel kledingcombinaties, sportvoeding en reservemateriaal.

'Ride the legend' staat er op het petje dat ik daar aan de inschrijvingstafel bij mijn startnummer krijg. 'De legende rijden zal ik!', zeg ik vastberaden tegen mezelf, en ik vul de resterende tijd met de benen losfietsen en vooral veel platte rust. Om het klimgevoel aan te wakkeren, rijd ik in de valavond ook nog even de laatste 3 kilometer van Alpe d'Huez. Die gaan best vlot met frisse benen. Mijn zelfvertrouwen stijgt. Laat die Marmotte maar komen!

Lees het volledige artikel in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!