Nederlands kampioen Fabio Jakobsen maakt deze dagen grote sier in de Vuelta. Een paar weken voor zijn 'groterondedebuut' zochten we de spurtbom van Deceuninck - Quick-Step op voor een gezamenlijk trainingstochtje.

Het is woensdag 24 juli en in de Tour zijn de renners bezig aan de laatste beslissende etappes. In Nederland is Fabio Jakobsen net thuis van een stage van enkele weken in Livigno, waar hij als sprinter van de ploeg zware arbeid heeft verricht in het gezelschap van onder meer Remco Evenepoel en Bob Jungels. In de auto richting Zuidland, de plaats waar zijn vriendin woont (in de buurt van Rotterdam), hoor ik onheilspellende berichten over het breken van het absolute temperatuurrecord, maar dankzij de zeebries van het schiereiland valt de twee uur durende training best mee. Fabio is fier dat hij zijn nationale kampioenentrui kan showen en praat honderduit over zijn eerste twee seizoenen op het hoogte niveau en de ambities voor de toekomst.

Fabio, proficiat met de Nederlandse titel, die je behaalde via een sprintoverwinning in Ede. Je derde nationale kampioenentrui, nadat je eerder al tweemaal aan het feest was bij de beloften ...
"Die nationale titel was inderdaad heel leuk. Ik was nochtans de enige renner van onze ploeg aan de start van het NK, dus moest ik een beetje pokeren en me laten meedrijven in de hoop dat het zou uitdraaien op een massaspurt. Ik heb de koers zo zuinig mogelijk proberen te overleven en heb me lang 'low profile' gehouden, om dan uiteindelijk pas diep in de finale naar voren te komen en het af te maken in de sprint. Dat is perfect gelukt, en daar ben ik uiteraard heel gelukkig mee."

In de Tour had jij als sprinter ongetwijfeld ook kunnen bewijzen dat je over snelle benen beschikt ...
"Ik had er uiteraard graag bij geweest, maar besef dat ik met mijn 22 lentes nog alle kansen zal krijgen in de toekomst. Het team heeft gekozen voor een ploeg rond Viviani, met Alaphilippe als rittenkaper. Dat die laatste ondertussen al meer dan twee weken in het geel rijdt is onverwacht, maar Viviani heeft eveneens zijn ritje meegepikt en heeft in het verleden al meer dan voldoende bewezen dat hij zijn selectie waard is. Ik had misschien wel van nut kunnen zijn in het sprinttreintje, maar ik vermoed dat de Tour momenteel nog te zwaar is voor mij."

Lees het volledige artikel in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Download HIER de favoriete routes van Fabio Jakobsen!