De vanzelfsprekendheid waarmee Mathieu van der Poel drie verschillende wielerdisciplines combineert, is ongezien. Zijn winterprogramma ziet er wat anders uit dan de voorbije jaren, maar veldritliefhebbers hoeven niet te wanhopen: "Ik sta overal en altijd hongerig aan de start. Dat zal binnenkort in het veld niet anders zijn!"

Het hoofddoel voor Mathieu van der Poel nu het WK in Yorkshire achter de rug is? Tokio 2020. Op de mountainbike. Het winterprogramma van MvdP zal er dan ook helemaal anders uitzien dan de voorbije jaren. Het boegbeeld van Corendon-Circus pikt niet alleen later in, maar zal ook minder veldritten rijden. "De voorbije jaren was de cross mijn hoofddoel, nu zal het iets minder belangrijk zijn. Qua klassementen zal ik me alleen op de DVV Verzekeringen Trofee focussen. Samen met het WK is dat mijn enige echte doel de komende maanden." Zijn record van 32 overwinningen op één seizoen scherper stellen zit er dus niet in. "Ik zal sowieso minder dan dertig crossen rijden, maar dat neemt niet weg dat het gewoon een leuke winter zal worden. Op zaterdag kan ik er zelfs af en toe eens een cross uitpikken die misschien van minder belang is. En wees gerust: ik zal nog steeds proberen om zo veel mogelijk wedstrijden te winnen. Het veldrijden is heus geen 'zijsprongetje' voor mij."

Een olympische titel in het veldrijden zal voor Van der Poel wellicht nooit aan de orde zijn, maar dat maakt de liefde voor de cross er niet minder om. Al zat hij met zijn gedachten nog lang niet bij het veldrijden toen zijn collega's begin september in de Ethias Cross in Eeklo voor het eerst het veld in doken. De laatste keer dat hij zelf op zijn crossfiets had gezeten, dateerde van de Parkcross in Maldegem. Op 6 februari. "Ik schrok er zelfs van dat het veldritseizoen al opnieuw van start ging", was Van der Poel bloedserieus. "Die zomer is echt voorbijgevlogen." Toch zal hij eind oktober met veel honger aan de start staan van zijn eerste veldrit in het seizoen 2019-2020. Fris en uitgerust na een hectische lente en een drukke zomer.

Vanwaar eigenlijk die drang om uit te blinken in verschillende disciplines? "Ik vind het gewoon mooi om die drie verschillende carrières te combineren", aldus Van der Poel. "Niemand anders doet het, dat vind ik net zo leuk. Het is uniek. Zo vind ik het in de zomer gewoon aangenaam om die afwisseling tussen de wegfiets en de mountainbike te hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ik een hele zomer alleen op de weg zou rijden. Daarom kijk ik ook wel uit naar de winter. Op dit moment (begin september, red.) voelt dat misschien niet zo aan, maar als ik terug op die fiets kruip, dan zal het wel beginnen kriebelen."

Lees het volledige artikel in de crossgids van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!