Toon Aerts moest tot midden oktober wachten op een eerste zege, maar legde voordien ook al de nodige regelmaat aan de dag. De Belgische kampioen is klaar voor een schitterende winter, met of zonder Wout en Mathieu: "Mijn vorm zal de komende weken alleen maar in stijgende lijn gaan."

Terwijl in België de regen met bakken uit de lucht werd gedropt, genoot Toon Aerts van een zalig najaarszonnetje in het Spaanse Girona. Na de veldritcampagne in de Verenigde Staten ontvluchtte de 26-jarige Kempenaar het slechte weer om goed te kunnen trainen. En waar hou je je zoal mee bezig na een doorgedreven training? Inderdaad, een rustgevend interview!

Toon, de eerste crossen van het seizoen zitten erop. De regelmaat is er, maar het is vooral Eli Iserbyt die momenteel de lakens uitdeelt. Kun je je daarbij neerleggen?
"Ik vertrok naar de VS om er een cross te winnen, maar ik kwam met lege handen terug. Vorig jaar pakte ik er wél twee Wereldbekerzeges, al reed ik toen op 105 % van mijn kunnen. Dit jaar was dat eerder 95 %. Momenteel is Eli nog iets sterker dan ik, maar de komende weken zal mijn vorm alleen maar verbeteren. Ergens had ik het wel verwacht dat hij zo sterk voor de dag zou komen. Eli toonde vorig seizoen in Oudenaarde en Baal al dat hij goed uit de voeten kan op zware modderomlopen, zoals we in de VS voorgeschoteld kregen. Nu heeft hij naast een topvorm ook een 'superfocus' te pakken, en dat resulteert in een knappe reeks overwinningen."

Maak je ook volgend jaar die verre verplaatsing naar de VS?
"Ja, mij zien ze daar zeker terug. Ik heb er mooie herinneringen aan want ik won er mijn allereerste Wereldbekerwedstrijden. Het veldrijden mag gerust internationaal zijn, en bovendien kan je die crossen niet skippen als je aanspraak wil maken op een goeie eindklassering in de Wereldbeker. Anderzijds begrijp ik de kritiek op die verre verplaatsing wel. Op organisatorisch vlak is er nog wat ruimte voor verbetering, en het kan ook goedkoper voor de deelnemende ploegen. Ik heb dit jaar eens geïnformeerd hoe dat precies verloopt voor de wegkoersen in Canada. Blijkbaar worden er voor de GP's in Quebec en Montreal vluchten ingelegd voor het hele peloton, zodat alle teams samen vliegen. Dat maakt het veel goedkoper en een pak gemakkelijker om al het materiaal op de juiste plaats te krijgen. Als zo'n logistieke verbetering er ook voor de veldritten komt, dan zie ik opnieuw meer renners de oversteek maken."

Het seizoensbegin wordt gedomineerd door 'de rode brigade' van Jurgen Mettepenningen. Had je verwacht dat Pauwels Sauzen-Bingoal collectief zo sterk voor de dag zou komen?
"Ik zie ze momenteel allemaal goed presteren, maar nog niet als een blok. Ze rijden inderdaad met meerdere renners vooraan, al heb ik ze nog niet kunnen betrappen op een bepaalde ploegtactiek. Uiteraard moeten we erop letten dat we geen twee mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal achter elkaar laten rijden. Dan zou het voor hen heel makkelijk zijn om een gat te laten vallen, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. De ploeg presteert vooral sterk omdat ze veel goeie renners telt. Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli zijn momenteel mijn voornaamste concurrenten, en die rijden nu toevallig allen in hetzelfde shirt."

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!