Geen mountainbikespecial zonder fietstests, en dus liet onze materiaalexpert zich helemaal gaan. In de aanbieding: bijzondere modellen van Canyon, Specialized, Lapierre en Trek.

CANYON LUX CF SL 7.0

Als je afdaalt in de prijslijst van een bepaald fietsmodel, merk je dat goedkoper meestal mindere prestaties betekent. Niet zo bij de Canyon Lux: de CF SL kreeg een centimeter extra veerweg, dikkere vorkpoten en agressievere banden in vergelijking met de CF SLX. Daardoor is hij geschikt voor het hardere werk. Toch bleef de vinnigheid van de lichtere Lux, die we vorig jaar konden testen, behouden.


CANYON NEURON:ON 6.0

Vorig jaar waren we in de toenmalige editie fan van de Shimano Steps E8000-aandrijving, en Canyon is trouw gebleven aan deze motor. Zelfs met de introductie van de nieuwe Bosch Performance staat de sportieve Steps nog steeds zijn mannetje. De Duitsers plaatsen de E8000 in het opvallende en industrieel uitziende, aluminium Neuron:ON-frame met een genereuze 130 millimeter aan veerweg.


SPECIALIZED S-WORKS EPIC AXS

We moeten toegeven: de Epic is een fiets naar ons hart. Hij heeft de simpelste manier om de achterdemper op jouw gewicht af te stellen, beslist zelf wanneer hij de vering aan en uit moet schakelen en rijdt heel licht. Als een van de eerste mountainbikes kon hij eerder dit jaar al pronken met de nieuwe XX1 AXS-groep, en laat dat nu net de topuitvoering zijn die wij aan onze deur kregen afgeleverd.


SPECIALIZED TURBO LEVO COMP

Specialized vaart op e-bikevlak een eigenzinnige koers. Het kiest niet voor Shimano of Bosch, maar voor een aangepaste versie van de Brose-motor. Toch konden hun elektrische fietsen al heel wat mensen overtuigen. Dat zou nu nog makkelijker moeten kunnen, want de nieuwste versie van de Turbo Levo kreeg een nieuwe, lichtere en krachtigere motor en een van de krachtigste batterijen.


LAPIERRE ZESTY AM Fit 5.0

Lapierre vernieuwde onlangs zijn volledige mountainbikeplatform en daardoor is deze Zesty qua geometrie en specificaties helemaal bij de tijd. Liefhebbers van uitdagende afdalingen kunnen hun hartje ophalen aan de lange reach en de veerweg van 140 millimeter.


TREK RAIL 9.7

Voor het nieuwe modeljaar zien we heel wat nieuwe e-mountainbikes omdat de fabrikanten de nieuwe Bosch-motor optimaal willen benutten. Trek liet zich niet onbetuigd en ontwikkelde een compleet nieuwe elektrische fully met veel veerweg. De Rail laat de 27.5+-wielen achterwege en focust volledig op 29 inch, en neemt heel wat framekenmerken over van de Slash. Dan weet je dat je er wel wat lastige trails tegenaan kan gooien.

Lees de volledige fietstests in de MTB-special van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!