Flitsen in Luik-Bastenaken-Luik, knallen in de Giro, schitteren in Tokio en imponeren op het WK in Zwitserland: Remco Evenepoel had een waterdicht plan om in 2020 een mooi vervolg te breien aan zijn fenomenale debuutjaar bij de profs. Door de coronacrisis moest hij het geweer van schouder veranderen, maar zijn motivatie blijft intact: "Een regenboogtrui is mijn nieuwe hoofddoel."

Op 15 januari stuurden we Remco Evenepoel 's avonds na een training in Spanje een berichtje. "Amai, jij ging snel! Had je me eigenlijk herkend?", vraag ik. "Ik wist niet dat jij het was, maar ik wuif terug als men mij groet", antwoordt hij. Fijn is dat, vooral voor de vele wielertoeristen die de winterse feestmaaltijden willen verbranden onder de Spaanse zon. Evenepoel vloog voorbij - akkoord, het was in een afdaling - maar het was wel nog vroeg in de ochtend. Duidelijk op tijd vertrokken, op z'n eentje, in het wit-blauwe shirt van Deceuninck - Quick-Step. Zijn ploegmaats hadden hun stage al beëindigd en waren huiswaarts getrokken, maar Remco haspelde verder zijn kilometers af. Enkele dagen later zou hij naar Argentinië vliegen om de Ronde van San Juan op zijn naam te schrijven. Het goudhaantje van Patrick Lefevere had net daarvoor op de mediadag van zijn team al aangekondigd dat hij veel sterker was geworden en dat hij maar liefst 4 à 5 kilogram lichter was dan het jaar voordien. "Eerst zien en dan geloven", klonk het bij enkele collega's. Wel, het was dus niet een beetje sterker, maar veel sterker. Evenepoel won nadien ook nog de Ronde van de Algarve en zou zich vervolgens via Tirreno-Adriatico en een hoogtestage klaarstomen voor enkele Ardense wedstrijden en de Giro.

Het coronavirus besliste er echter anders over. Weg droomdebuut in een grote ronde, weg kans om Fausto Coppi te onttronen als jongste Girowinnaar ooit. Evenepoel zag zijn doelen van 2020 één na één wegvallen: geen Luik-Bastenaken-Luik, noch Olympische Spelen. "Dus wordt het WK in Zwitserland mijn nieuwe grote doel", vertelt hij ons via een 'videocall'. "Dat was al een hoofddoel, maar door het uitstel van de Giro en het wegvallen van de Olympische Spelen nu meer dan ooit."

Hoe ga je om met deze periode van onzekerheid?
Remco Evenepoel: "Een beetje zoals iedereen, zeker? Ik probeer niet ziek te worden en leef de maatregelen na. Op zich verandert er voor mij als renner niet zo veel. Ik hou er hetzelfde bioritme op na: in de voormiddag train ik - alleen kan dat nu niet in groep en is het zonder koffiestop, wat in deze koersloze periode wel lastig is. Ik train vaak solo of hoogstens met één metgezel, terwijl dat in een koersarme periode meestal met een groepje is. Maar dat is eigenlijk bijzaak, ik ben allang blij dat ik nog mag buitenkomen. Veel van mijn buitenlandse ploegmaten kunnen dat niet, en dat vind ik een van de stomste maatregelen die afgekondigd zijn. Volgens de gangbare studies vormt fietsen in de openlucht niet echt een probleem en loop je geen risico om ziek te worden of het virus over te krijgen als je de onderlinge afstand respecteert. Ik zou andere landen dus aanbevelen om atleten buiten te laten trainen, maar ik heb daar natuurlijk geen inspraak in (lacht). Moest het hier zijn zoals in Frankrijk, Spanje of Italië, dan zou ik gek worden. Dan zou het leven echt zwaar zijn, dus we mogen in België nog van geluk spreken."

Je verveelt je niet?
"Ik probeer mijn energie kwijt te raken door te fietsen. (lacht) Soms heb ik wat te veel energie, zeggen ze hier thuis, dus ik probeer stoom af te blazen door een stevige training af te werken. Als ik dan uitgeput thuiskom, raak ik 's avonds goed in slaap. Dat is momenteel de enige oplossing, want wedstrijden zijn er niet. Ik laat het hoofd echter niet hangen. Ik probeer er het positieve van in te zien. We hebben nu even meer tijd voor andere dingen."

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!