De herfst is in het land, dus haal je mountainbike van stal en zet je racefiets aan de kant! Wij stelden een copieus MTB-dossier samen om je goed en wel op weg te helpen. Zo testten we onder meer de BMC Twostroke, de Canyon Exceed en de Specialized Chisel.

BMC TWOSTROKE 01 ONE

Enkele jaren terug werden we omvergeblazen door de combinatie van efficiëntie en comfort bij de BMC Teamelite, een hardtail met een elastomeer 'demper' in de achterbrug, die afgewerkt met XTR Di2 een slordige 10.000 euro kostte. De laatste versie van dat model was al serieus in prijs gezakt, maar met de opvolger, de Twostroke, willen de eigenzinnige Zwitsers het over een andere boeg gooien. Met een vooruitstrevende geometrie, een focus op robuustheid in de plaats van gewicht en een prijskaartje dat niet meer boven de 4.000 euro komt, trekt BMC alvast onze aandacht. Zelfs het ontbreken van enig elastomeer kan dan de pret niet meer drukken.


CANYON EXCEED CFR TEAM

Canyon is een merk dat er ondanks zijn grote verkoopvolume niet mee inzit om een eigen koers te varen. Dat merken we alweer bij de nieuwe Exceed. Ja, hij is licht en snel, maar Canyon besloot voor zijn carbon hardtail niet helemaal mee te gaan in de trend van extreme geometrieën. Saai is hij daardoor allerminst geworden.


SPECIALIZED CHISEL COMP

Carbon is geen vereiste om een snelle, speelse hardtail te creëren - dat wisten we al sinds de vorige versie van de Chisel. Nu Specialized met een nieuwe versie van zijn gelauwerde, aluminium mountainbike komt, zijn we natuurlijk nieuwsgierig wat de gevolgen van de updates zijn voor het rijkarakter.

Lees de volledige fietstests in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!