Ondanks alles was 2020 een boeiend wielerjaar. Maar wat zal 2021 brengen? We legden vijftien pittige vragen voor aan drie eminente wielerkenners: kersvers wielergepensioneerde Serge Pauwels, bondscoach Sven Vanthourenhout en koerscommentator José De Cauwer.

Heeft Primoz Roglic zijn kans verkeken om ooit de Tour te winnen?

José De Cauwer: "Van een binnenkomer gesproken ... (blaast en denkt lang na) Die kans is toch heel groot. Roglic is een heel goede renner, die bovendien op een sterke ploeg kan rekenen. Maar er zitten heel wat jonge talenten aan te komen en die zullen alleen maar beter worden. Roglic wordt dit jaar al 33, waardoor er niet veel groeimarge meer is. Ik vrees dus dat het moeilijk wordt."
Serge Pauwels: "Met zijn winst in de jongste Vuelta heeft Roglic bewezen dat hij altijd kandidaat is voor eindwinst in een grote ronde. De voorbije twee jaar heeft hij deelgenomen aan vier grote rondes en stond hij telkens op het podium. Ik zou hem dus nog niet afschrijven."
Sven Vanthourenhout: "De concurrentie wordt alleen maar groter. Toch is het voorbarig om te denken dat Pogačar aan een lange reeks van opeenvolgende Tourzeges begonnen is. Van Egan Bernal dachten sommigen dat ook, maar vorig jaar heeft hij niet eens Parijs gehaald. Als Roglic de Tour wil winnen, zal hij het wel op een andere manier moeten aanpakken. Als topfavoriet was hij veel te dominant aanwezig."
José De Cauwer: "Terechte opmerking, je hoeft echt niet de allerbeste te zijn om de Tour te winnen."


Wint Remco Evenepoel in 2021 zijn eerste grote ronde?

José De Cauwer: "Dat is eveneens een pikante vraag. We zeggen al jaren dat we voorzichtig moeten omspringen met het jonge talent. Een grote ronde winnen zou leuk zijn, maar voor mij hoeft het nog niet. Laat Remco nog een jaartje extra rijpen. Maar als je me zou vragen of hij ooit een grote ronde zal winnen, antwoord ik met overtuiging: ja!"
Sven Vanthourenhout: "Alles wijst erop dat het dit seizoen al kan. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de Giro van vorig jaar, dan had het zelfs daar al prijs kunnen zijn. Zo jammer van die zware valpartij in de Ronde van Lombardije. Het is wel nog afwachten hoe hij een inspanning van drie weken verteert. Daarnaast heeft Remco nauwelijks ervaring met aankomsten boven 2000 meter hoogte."
Serge Pauwels: "In 2020 heeft hij alle groten der aarde geklopt. Het kan dus zeker, al is het niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. Veel zal bijvoorbeeld afhangen van de sterkte én de ambitie van zijn ploeg. Als Remco de volledige steun krijgt, zit het erin. Puur sportief lijkt het me logisch om eerst de Giro te rijden en pas in 2022 deel te nemen aan de Tour."
Sven Vanthourenhout: "Mocht ik zijn ploegmanager zijn, dan zou ik ook opteren voor de Giro. Maar vaak spelen er nog veel andere factoren mee bij die beslissing. Eerst moet zijn schaambeenbreuk volledig geheeld zijn en pas dan kan hij concrete plannen beginnen maken."

Lees het volledige artikel in de eerste editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!