Parijs-Roubaix: zesde in 2013, vijfde in 2014. Ronde van Vlaanderen: 36e in 2013, 18e in 2014. Als de logica gerespecteerd wordt, vangt Zdenek Stybar in zijn derde volledige wegseizoen zijn grote vis of komt hij daar in elk geval dicht bij.

Voor het eerst in zijn carrière bleef de sympathieke Tsjech die we in deze periode van Vlaamse hoogdagen graag adopteren tot halve Belg vier maanden zonder competitie. "En dat heeft me goed gedaan", vertelt hij. "Noem die val (in Ardooie, red.) maar een geluk bij een ongeluk."

Frisser dan ooit tevoren staat hij nu voor de belangrijkste periode van het jaar. Voor koersen als Harelbeke, de Ronde en Parijs-Roubaix werd hij halverwege 2011 wegrenner. En na het uitvallen van kopman Tom Boonen krijgt de drievoudige wereldkampioen veldrijden nu een uitgelezen kans in de schoot geworpen. Een kans om zijn jacht op die begeerde monumenten resoluut in te zetten. We konden de Tsjechische flandrien aan de vooravond van Milaan-Sanremo strikken voor een openhartig gesprek. Over koersen zonder Tom Boonen, het aanstaande vaderschap en de Ardennenklassiekers.

Hoe gaat het ermee Zdenek?
"Goed, dank u. Alles is in orde. Ik ben niet ziek en over mijn vormpeil mag ik niet klagen. Mijn conditie is ongeveer dezelfde als vorig jaar, maar toen viel dat niet echt op omdat ik het niet met resultaten kon tonen. Ik voel me goed in mijn vel en nu ga ik er in de komende weken het maximum proberen uit te halen."

Jullie leider is er wel niet bij in de kasseiklassiekers. Zie je de afwezigheid van Tom Boonen als een nadeel of net als een voordeel?
"Absoluut als een nadeel! Tom is Tom, hij zal altijd belangrijk zijn in de ploeg. We gaan hem missen, maar het heeft geen zin om nu al te discussiëren over wie het kopmanschap in de komende weken moet dragen. Elke koers is anders en de tactiek wordt toch pas op de dag van de koers zelf bepaald. Of zelfs tijdens de koers kan nog veel worden bijgestuurd. Als iemand pech heeft bijvoorbeeld, of als iemand zich minder goed zou voelen dan de andere. In elk geval staan we als ploeg heel sterk."

Lees het volledige interview in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!