Cycling.be testte zo veel mogelijk fietsbrillen met fotochromatische lenzen die meekleuren naargelang de lichtsterkte - een eigenschap die we in onze jaren op de fiets in het wisselvallige België hebben leren appreciëren.

Waarom fietsbrillen ook een beschermende functie hebben? Dat is niet moeilijk, want wie heeft op een mooie zomeravond nog nooit een insect in zijn oog weten belanden, of heeft tijdens het MTB'en opspattend modder recht in zijn oog gekregen? Je ogen zijn een kostbaar goed en die kun je maar beter met respect behandelen, want kleine wondjes op je oogbol kunnen zich later nog manifesteren. En dan zijn er nog de schadelijke UV-stralen ... Redenen genoeg om een sportbril op je neus te planten als je de deur uit gaat.

MEEKLEUREN

Waarom de keuze voor zoveel mogelijk fotochromatische lenzen? Wel, de Lage Landen staan niet meteen bekend om hun zongarantie. Vaak hebben we af te rekenen met een dag die bewolkt begint en dan toch nog zonnig wordt, of omgekeerd ... Dan komt een bril met meekleurende lenzen van pas. Die passen zich aan het omgevingslicht aan, zodat de lens zelden te licht of te donker is.

De brillenglazen kleuren mee met het omgevingslicht door een chemische reactie. De aanwezige UV-gevoelige of fotochromatische moleculen reageren op veranderend licht en veranderen van structuur. Door die reactie worden de glazen donkerder of lichter.

EEN FIETSBRIL PASSEN

Zomaar een bril online bestellen zonder hem te passen kan tegenvallen. Je weet niet zeker of de bril te breed of te smal is, noch of hij past in combinatie met je helm, want je bril en je hoofddeksel kunnen wringen en zo vervelend gaan schuren. Wie lange wimpers heeft, moet opletten dat de glazen niet te dicht tegen de ogen komen. Een aantal brillen na elkaar uitproberen is echt wel handig en geeft je een klaardere kijk op de verschillen tussen de modellen. Waar we grote fan van zijn, is de mogelijkheid om het neusstuk en de brilpoten zelf te buigen zodat ze perfect passen voor jou.

Daarna moet je nog kiezen welke lens voor jou geschikt is. Gepolariseerde glazen vinden we zelf niet ideaal voor fietsers, omdat je wel eens een plas in de weg kunt missen door de anti-reflecterende werking, en dat is niet bepaald handig in een afdaling. Zit je er niet mee in om je lenzen te wisselen naargelang de omstandigheden, dan kun je gaan voor een fietsbril met verschillende verwisselbare lenzen. Meestal krijg je dan een lens voor zonnig weer (vaak een trendy spiegelglas) in combinatie met een transparante en/of gele lens voor sombere condities. Maar het handigst vinden we de hierboven beschreven fotochromatische lenzen.

Ook dien je rekening te houden met de enorme prijsverschillen bij fietsbrillen. Kwaliteit betaal je, maar als je een goedkopere bril breekt of verliest, doet dat net iets minder pijn in de portemonnee ... Als je voor een duurder model gaat, let dan zeker op de krasbestendigheid van de lens, want je wil na een jaar intensief gebruik niet met een volledig bekraste bril rondrijden als je een hele som geld hebt neergeteld.

Lees de test van de tien brillen in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!