Op een steenworp van Nederland woont Tom Meeusen in de Essense deelgemeente Horendonk. We hadden een afspraak om samen de benen los te gooien en te babbelen over zijn prestaties, het veldrijden, zijn liefde voor de mountainbike, maar ook over de dopingstorm die hem twee jaar achtervolgde.

Tom, de eerste weken van het seizoen waren niet zoals gehoopt. Het was moeizaam aanklampen en moeite doen om nog net binnen de top tien te eindigen ...
"Het was inderdaad geen goeie periode en dat heeft alles te maken met mijn voorbereiding. Zoals je weet was ik twee jaar verwikkeld in de zaak rond dokter Chris Mertens, die begin dit jaar terug volop in de media werd gebracht. Ik heb in die periode rondgereden als een zombie. Gefocust om te presteren en te bewijzen dat ik er niks mee te maken had, maar uiteindelijk hebben het vele gepieker en de slapeloze nachten meer schade toegebracht dan ik wilde. Ik ben blijven trainen tot aan het WK in Tabor, maar daarna heb ik enkel nog op woensdag een beetje in het bos getraind en in de weekends mijn laatste crossen afgewerkt. Na het seizoen had ik nood aan veel rust en heb ik uiteindelijk twee maanden mijn fiets niet meer aangeraakt."

Hoe waren je eerste wedstrijdkilometers deze zomer?
"Ik begon goed: in mijn eerste wereldbeker mountainbiken in het Tsjechische Nove Mesto reed ik zowaar een van mijn beste wedstrijden ooit. Daarna is het helaas terug bergaf gegaan. Mijn basis was te smal en de rest van het seizoen was niet slecht, maar zeker ook niet om over naar huis te schrijven. Ik heb tijdens de zomer op drie maanden 40 wedstrijden afgewerkt: het leek wel of ik wilde vluchten van de werkelijkheid en dat ik enkel in de koers niet hoefde te piekeren. Ik had jarenlang een imago van speelvogel en ineens voelde ik me de valsspeler."

Op dat moment had je nochtans al te horen gekregen dat je vrijgesproken was.
"Ja, maar toch had ik daarna nog altijd het gevoel dat me onrecht was aangedaan. Ik was door de modder gehaald en had me niet fair kunnen verdedigen, terwijl er geen enkele aanwijzing was. Weet je dat ik door twee wereldbekers te missen minstens een vijfde plaats in de eindstand zag verloren gaan en daardoor duizenden euro's heb mislopen? Mijn vader stond al in Rome op de koers terwijl ik van thuis moest bellen dat hij moest terugkomen. Een jaar later moest ik vlak voor het BK in Waregem een DNA-staal afstaan en begin dit jaar kwam het opnieuw in die drukke januarimaand boven. Mensen hebben me de voorbije maanden aangeraden om een rechtszaak aan te spannen wegens laster en eerroof om mijn naam te zuiveren, maar zoiets kan lang aanslepen en veel geld kosten. Uiteindelijk wil ik het hoofdstuk nu voorgoed afsluiten en terug beginnen bouwen aan een goeie basis. Het huidige seizoen zal niet perfect zijn, maar vanaf volgend jaar wil ik beetje bij beetje werken aan die basis en alles in dienst stellen om het jaar erna te schitteren en mijn echte waarde te tonen."

Lees het volledige interview in het decembernummer van cycling.be magazine OF registreer je op Blendle en lees HIER het artikel online!