Lars van der Haar kan stellen dat de winter begonnen is zoals hij gehoopt had. Hij is weliswaar onder de indruk van de ontwikkeling die Wout Van Aert doormaakte maar wijst er fijntjes op dat hij met de eerste Europese trui voor profs als enige al een hoofdprijs binnen heeft.

Van der Haar wist vanaf zijn eerste training vroeg in 2015 al precies waarvoor hij het deed in de aanloop naar de nieuwe winter. "Het feit dat Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel zo sterk waren vorig jaar en je mocht verwachten dat ze die lijn verder zouden doortrekken, heeft mij gemotiveerd om heel hard te werken in mijn voorbereiding. Ik had weinig zin om elke week achter hen aan te rijden: in elke training was dat mijn motivatie om er volledig voor te gaan."

VAN AERT IMPONEERT

Waar Mathieu Van der Poel omwille van zijn knieblessure pas eind november zijn opwachting maakte, was Wout Van Aert direct op de afspraak. In het begin van het seizoen was de vicewereldkampioen van Vastgoedservice zelfs onklopbaar. Ook Van der Haar is onder de indruk. "Wout heeft een enorme stap gezet deze winter, dat merk je vooral aan zijn vermogen: hij kan enorm gas geven op de rechte stukken en ook op de zware stroken is hij nauwelijks te volgen. Des te blijer ben ik dat ik ook progressie heb kunnen maken. Het is mooi om Wout al een aantal keren verslagen te hebben. De wereldbekerzege in Valkenburg gaf veel vertrouwen: ik had nooit gedacht dat ik solo weg zou kunnen rijden van Wout en met een mooi verschil zou kunnen winnen. Het parcours mocht dan wel in mijn voordeel zijn, de manier waarop ik won, stemde me heel tevreden. Maar het EK is misschien nog wel de mooiste in onze onderlinge duels geweest, net omdat het zo spannend was. Ik kwam daar terug nadat hij probeerde weg te rijden en kon het spel tactisch uitspelen en winnen. Die trui is een winst op zich: Wout heeft veel wedstrijden gewonnen, maar de eerste hoofdprijs, in Huijbergen, die was voor mij. Natuurlijk haalt dat druk van de ketel: ik heb een trui in mijn bezit. Het was eigenlijk niet eens zo'n doel om daar de titel te pakken, maar ik wilde die kans niet laten liggen en ben er achteraf heel blij mee dat ik het EK - in Nederland - heb kunnen winnen."

Aan de andere kant is zijn situatie in de klassementen een stuk minder rooskleurig nu de eerste kruitdampen zijn opgetrokken. De kersverse Europese kampioen is de eerste om dat te erkennen. "In de Superprestige heb ik al meer achterstand dan ik vooraf had gehoopt en in de bpost bank trofee is er nu ook al een nadelig tijdsverschil. En dat met nog enkele zware crossen voor de boeg ... Mijn beste kansen liggen in de Wereldbeker, denk ik, en daar zal ik extra mijn best moeten doen om toch nog kans te maken op de eindzege deze winter."

Lees het volledige interview in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! OF: registreer je op Blendle en lees het artikel HIER online.