Je moét tijdens deze koude maanden je koersfiets niet zo nodig voor de winterslaap indekken en je mountainbike van stal halen. Zeggen die winterse modderavonturen je niet veel, blijf dan gewoon verder op de weg fietsen. Wij doen het ook en reden een ontspannen tocht door het Waasland.

Natuurlijk kun je ook in de winter deelnemen aan cyclotochten. Kijk er de kalender van Wielerbond Vlaanderen maar op na: heel wat organisatoren van mountainbiketochten voorzien ook een parcours voor racefietsers. Wielerbond Vlaanderen spoort sinds enkele jaren clubs en organisatoren daartoe aan. Variatie is een troef: in een periode waarin het slagen van een tocht erg afhankelijk is van het onzekere weer, zie je dat tochten met een divers aanbod het grootste succes kennen. Dé wielerrecreant bestaat immers niet (meer).

Mountainbike én cyclo dus, lange én korte afstanden, kidstochten, zelfs exclusieve ladies rides ... Hoe groter het aanbod, des te meer individuele recreanten bereid zijn om deel te nemen aan een organisatie. "Het vraagt meer werk van de clubs, maar het is dat maatwerk dat ook voor de instroom van nieuwe fietsrecreanten zorgt. Sinds drie jaar hebben wij ook een cyclotocht aan onze jaarlijkse Kerst-VTT toegevoegd. We hebben het aantal deelnemers zo zien toenemen", zegt Marc De Bruyne, voorzitter van Wielercentrum Wachtebeke. Met 1300 à 1500 deelnemers is hun Kerst-VTT een van de grotere winterorganisaties in Oost-Vlaanderen.

PRAKTISCH

Onze route is 46 kilometer lang. Vertrek en aankomst is bij Sportcentrum Puyenbroeck in de Stenenbrug in Wachtebeke. Onze route kun je HIER downloaden.
De Kerst-VTT van W.C. Wachtebeke vindt plaats op 19 december. Naast drie afstanden voor mountainbikers (25, 35 en 45 km) is er ook een cyclotocht van 40 km en een kidstocht (17 km). Raadpleeg voor alle info de kalender van Wielerbond Vlaanderen op recreatie.dewielerbond.be.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! OF: registreer je op Blendle en lees het artikel HIER online.