De Giro Aether is de eerste fietshelm met MIPS Spherical en dat zorgt voor een bevreemdend gevoel: de twee afzonderlijke helften van de helm schuiven over elkaar. Veilig zal het wel zijn, maar hoe voelt het op je hoofd?

Aan de binnenkant van de nieuwste Giro-helm vind je geen MIPS-laag zoals je die van andere helmen kent. De Aether (299,99 euro) is de eerste fietshelm die gebruikmaakt van MIPS Spherical, waarbij de helm uit twee delen bestaat. Het bovenste deel (waar de rode kleur begint) kan afzonderlijk bewegen van het onderste (zwarte) gedeelte, zodat een eventuele klap in twee fases kan worden opgevangen. De binnenste en buitenste schaal kunnen verschuiven, vermits ze worden vastgehouden met rubberen verbindingen. Bekijk het filmpje bovenaan dit artikel om de beweging en het concept aan het werk te zien.

Het voordeel hiervan is dat er geen sprake is van een plastic laag die de verkoelende wind kan tegenhouden. Onze 270 gram lichte mediumhelm voelde inderdaad koel aan. Bovendien ziet hij er knap uit en meldt Giro dat de Aether aerodynamischer is dan de Synthe. De helm heeft de typische Giro-pasvorm, die net wat ronder is dan bij sommige andere merken, maar wij hadden deze keer geen last van drukpunten. Giro wou een extra veilige, maar eveneens comfortabele, lichte en verkoelende helm - missie geslaagd!

Deze test verscheen in het oktobernummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER en ontvang een prachtig, gratis fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!