Het weer kan al eens tegenvallen en dan komt een betrouwbaar regenjasje altijd van pas. In het maartnummer selecteerden we vijf jassen van verschillende types om te testen, aangevuld met de beste alternatieven. Zo weet je hoe je jouw volgende regenrit zo droog mogelijk uitrijdt.

Als je op zoek gaat naar de beste regenjas voor jou, moet je een aantal zaken in acht nemen. Eerst en vooral moet je opletten bij het lezen van de productbeschrijving, want er is een groot verschil tussen waterdicht, waterbestendig en waterafstotend. Het eerste houdt je effectief droog, de andere doen dat alleen bij lichte regen en voor een beperkte tijd, tot de stof verzadigd is en de regen doorlaat. En zelfs de meeste waterdichte of waterproof jassen moeten zich na een tijd gewonnen geven. Dat komt namelijk omdat het vaak membraanstoffen zijn en die bestaan uit een vlies aan de binnenkant (met kleine poriƫn die zweet naar buiten laten, zodat de jas ademend is, maar die zo minuscuul zijn dat er geen regen binnendringt) en een buitenlaag die een waterafstotende behandeling heeft gekregen.

Sommige fabrikanten geven de cijfers vrij over de waterdichtheid (of waterkolom) en het ademend vermogen. Hoe hoger die cijfers, hoe beter. Als je jouw regenjas maar af en toe en alleen voor occasionele regenbuitjes gebruikt, dan kunnen een waterbestendig jasje of een waterdichte met een waterkolom van 5000 millimeter volstaan. Rij je complete ritten in al dan niet hevige regen, dan hou je het best bij een echt waterdichte jas met dichtgetapete naden en een waterkolom van 10.000 millimeter of meer.

Lees onze 10 tips en de tests van de regenjassen van Gore, Sportful, Northwave, Pearl Izumi en Bioracer in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.