De Reserve Carbon-wielen van Santa Cruz Bicycles zijn quasi niet kapot te krijgen. Wie een gravel- of crossfiets heeft, kan nu ook terecht bij de Amerikaanse fabrikant voor een stevige, lichte en comfortabele wielset waarop je levenslange garantie krijgt.

Wie zijn moderne gravelfiets wil inzetten voor het echte werk, kan wel wat hulp gebruiken om het comfort te verhogen. Daarom kwam Santa Cruz met specifieke gravelwielen op de proppen. Die komen in twee uitvoeringen. Enerzijds heb je de Reserve 650b, die heel erg lijkt op de mountainbikeversies. De velg heeft dus geen haak binnenin om rond de band te grijpen, heeft een interne breedte van 25 millimeter, een laag profiel en 24 spaakgaten. Wie op een gravelfiets de 650b-diameter gebruikt, doet dat om bredere banden te monteren, dus zijn deze velgen geschikt voor banden van 40 tot 53 millimeter breed.

De Reserve 700c heeft de traditionele 28"-diameter en verdiende wat meer aandacht om het rijgedrag te tunen en de carbon-layup aan te passen, want er zit minder lucht in de band. Terwijl veel concurrenten kiezen voor hogere aerovelgen, opteerde Santa Cruz voor een lager profiel, zoals dat wat vroeger werd gehanteerd in de kasseiklassiekers. Combineer dat met de sterkte van een carbon velg en het aantal spaken kan zakken naar 24. De spaakgaten staan drie millimeter uit het midden van de velg, zodat het materiaal niet onder stress komt te staan en de spaakspanning aan beide kanten gelijk kan blijven. Deze versie heeft een kleine velghaak, zodat tubeless banden makkelijk te monteren zijn en er geen lucht kan ontsnappen als je met weinig druk rijdt. De velg is intern 22 mm breed en past perfect bij banden van 30 tot 45 mm breed.

De gewichten zijn indrukwekkend voor een tubeless wielset die niet kapot te krijgen is: 1350 gram voor de 650b en 1380 gram voor de 700c. Beide wielsets gebruiken Belgische, platte Sapim CX Ray-spaken en zijn verkrijgbaar met de betrouwbare DT Swiss 350-naven of Industry 9 Torch Road-naven en kosten dan respectievelijk 1899 of 2199 euro. Reken daar wel bij dat je er levenslange garantie bij krijgt. Wij hebben de Reserve Carbon 27 in test voor onze 29"-fully en ondanks de vele pijnigingen die we die set lieten ondergaan, bleef hij als nieuw werken.