Cannondale bewees al meerdere decennia dat het kan omgaan met aluminium. De CAAD-reeks vergaarde al snel een ijzersterke reputatie en nu komt daar de jongste evolutie bij, de volledig nieuwe CAAD13.

De nieuwe CAAD13 is volgens Cannondale sneller, soepeler, comfortabeler en heeft meer mogelijkheden dan ooit en is ontwikkeld om de strijd aan te gaan met carbon fietsen van de concurrentie, behalve op het gebied van prijs.

De extra snelheid is het gevolg van een licht, geïntegreerd ontwerp met een nieuwe familie van sterk ingekorte buizen in druppelvorm - het doet erg denken aan de zopas geïntroduceerde SuperSix. Deze minimalistische profielen wegen even veel en zijn even stijf of stijver dan ronde buizen. Ze kunnen de aerodynamica tot 30% verbeteren en zo zorgen voor meer snelheid met minder inspanning, belooft de Amerikaanse fabrikant.

"Elke nieuwe CAAD-fiets die we ontwikkelen, is beter dan de vorige versie, maar de CAAD13 stuurt ons radicaal in een nieuwe richting," zei David Devine, Global Product Director, Cannondale Pavement. "Met de CAAD13 leggen we de nadruk op aspecten die het rijden werkelijk verbeteren, met name minder weerstand, comfort en uitgebreide mogelijkheden, en dit alles zonder extra gewicht."

Om het comfort en rijgevoel van de CAAD12 te verbeteren, een fiets die bekendstaat voor zijn soepel rijgedrag, is de nieuwe CAAD13 uitgerust met verlaagde achtervorken, een interne zadelpenklem en een geïntegreerde 27 KNØT-zadelpen, een combinatie die de prestaties van het frame verdubbelt. Hij rijdt zo soepel dat Cannondale heeft verklaard dat de mythe van het voordeel van carbon in comfort ten opzichte van aluminium verleden tijd is.

De nieuwe fiets behoudt het intuïtieve stuurgedrag en het explosieve reactievermogen die rijders inmiddels verwachten van CAAD-fietsen. Tegelijkertijd is de speling verhoogd om 30 mm brede banden (28 mm op de velgremversie) te kunnen monteren voor extra comfort en mogelijkheden op ruwere ondergronden.  

Met details zoals twee mogelijkheden voor het plaatsen van de bidonhouders op de onderbuis, voor minimale weerstand met één bidon (laag) of meer hydratatie met twee bidons (hoog), Speed Release-steekassen, en strakke, makkelijk te onderhouden interne kabelgeleiding, is de CAAD13 niet alleen de beste aluminium racemachine die Cannondale ooit heeft gemaakt - het is ook een passende hulde aan het dertiende element van het periodiek stelsel.

De nieuwe CAAD13 voor mannen is er in 3 uitvoeringen met schijfremmen en 2 met velgremmen, in de maten 44, 48, 51, 54, 56, 58, 60 en 62, en voor vrouwen in 1 uitvoering met schijfremmen en 1 met velgremmen, in de maten 44, 48, 51 en 54. Prijzen gaan van 1.699 tot 2.799 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en je krijgt er onze MTB-Special bovenop! Daarin vind je tests van mountainbikes en e-MTB's van Trek, Specialized, Canyon en Lapierre, tips om een MTB te kopen, de mooiste winteroutfits, een duurtest van de Shimano Deore XT 12-speed, techniektips van een endurorijder, fietstochten in Swaziland, Marokko en de Vlaamse Ardennen, de mooiste route in Noord-Antwerpen, hoe je jouw MTB-vering moet onderhouden en instellen, hoe je een beenlengteverschil moet opvangen , spatborden, en meer. In het gewone nummer lees je interviews met Toon Aerts, Tim Merlier, Annemarie Worst, Kim Van De Steene, Kenny De Ketele en Steve Bauer. Verder: het wielerjaar 2019 in beeld, wielrennen in Amerika, de hervorming van het baanwielrennen, een vooruitblik naar de Caps Urban Cross in Kortrijk ...