Schwalbe was er vroeg bij toen tubelessbanden voor de racefiets uitkwamen, maar met de nieuwe Pro One wil het zelfs het rijgevoel van tubes evenaren en combineren met topwaarden voor snelheid, grip en veiligheid.

"Een tubelessband met het rijgevoel van een tube", zo vat Peter Krischio, Schwalbe Productmanager Race, het karakter van de nieuwe Pro One samen. "De bedoeling was om een snelle, lichte en veilige band te ontwikkelen, die tegelijk een zo groot mogelijke souplesse zou bieden. Een band die de bevelen van de renner snel en nauwkeurig omzet en steeds fijngevoelige feedback geeft. Kort gezegd: een band die "leeft". Behalve het soepele rijgevoel biedt de extra souplesse nog een belangrijk voordeel: de renner wordt minder snel moe en kan grotere prestaties leveren."

"Om deze eigenschappen te bereiken, hebben we een volledig nieuw karkas gebouwd, de compounds geoptimaliseerd en alle facetten van de productie verder gemoderniseerd. Daardoor is de nieuwe Schwalbe Pro One geen verdere ontwikkelingsfase van de voorganger, maar een volledig nieuwe oplossing", beklemtoont Peter Krischio.

SOEPEL, LEKBESTENDIG & GRIPVAST

De nieuwe Turn-Up-constructie integreert de Tubeless Easy-technologie op de meest vooruitstrevende manier, verklaart Schwalbe. Twee karkaslagen onder het loopvlak maken de band soepel, comfortabel en veilig, terwijl de drielaagse zijwanden meer bescherming moeten bieden tegen insnijdingen. Het rijgevoel is volgens de Duitsers vergelijkbaar met het zijdezachte gevoel van een klassieke tubeband.
 
De V-Guard-beschermlaag wordt vervaardigd uit een speciaal ontwikkelde hightech polymeervezel, die ook voor kogelvrije en steekwerende vesten wordt gebruikt. Het biedt een uitstekende bescherming tegen sneden en steken en is bovendien uiterst licht. Noch de rolweerstand, noch de soepelheid van de band zou door de V-Guard worden beïnvloed. Het 14 mm brede V-Guard-weefsel beschermt het hele loopvlak en zorgt zo voor extra bescherming tegen insnijdingen en lekrijden.

Addix Race is een multicompound vervaardigd uit de nieuwste, meest hoogwaardige polymeren. Aangezien de vulniveaus voor silica aanzienlijk verhoogd werden, diende ook het mengproces verfijnd te worden. In het midden en aan de zijwanden worden verschillende, speciaal ontwikkelde compounds gebruikt. Daardoor is er meer grip in bochten, zonder de rolweerstand en de duurzaamheid aan te tasten.

Om een gelijkmatig hoge kwaliteit te bereiken, heeft Schwalbe nogmaals sterk geïnvesteerd in zijn innovatieve machinepark en de bijscholing van zijn medewerkers. Om de productie van de banden te optimaliseren, zijn - in het bijzonder bij tubelessbanden - de grootste precisie en de kleinste productietoleranties onontbeerlijk. Het volautomatische compound-mengstation controleert het mengproces in real time, terwijl de nieuwe extrusiepersen voor een gelijkmatige loopvlaksterkte zorgen en daardoor doeltreffend gewichtsschommelingen vermijden. De vervaardiging van de band vereist echter nog steeds handwerk van het hoogste niveau. De ervaren vakarbeiders worden ondersteund door nieuwe, semi-automatische productiemachines.

3 VERSIES

De nieuwe Pro One is beschikbaar in de varianten Pro One Tubeless Easy, Pro One Tube Type en Pro One TT Tubeless Easy. De nieuwe tubelessmodellen kunnen zonder bandenlichter en compressor even gemakkelijk als een gewone (Tube Type) band gemonteerd worden.

De Pro One Tubeless Easy is speciaal ontwikkeld voor gebruik zonder binnenband en biedt volgens Schwalbe veruit de beste prestatie.
Technische fiche: Addix Race Multi-compound, 245 g (grootte 25 mm), 13% lagere rolweerstand, 22% meer grip in bochten, verhoogde lekbescherming en duurzamer. De vergelijkende waarden verwijzen naar het voorgaande model.

De Tube Type is de racefietsband voor iedereen die liever (nog) met een binnenband rijdt.
Voornaamste technische gegevens: Addix Race Multicompound, 235 g (grootte 25 mm), 13% lagere rolweerstand, 22% meer grip in bochten, 30% verhoogde lekbescherming en duurzamer. Belangrijk: de Tube Type band is ontworpen voor gebruik met een binnenband en mag niet zonder binnenband gebruikt worden.

Pro One TT Tubeless Easy: als de lichtste tubelessband ter wereld is hij de referentie voor tijdrijders en triatleten. Met zijn Addix Race Single compound werd hij gebouwd op de limiet voor tijdrijden en triatlon. De 205 g lichte band (grootte 25 mm) rolt in vergelijking met de Pro One Tubeless Easy 21% lichter. Met een prototype van deze band won Patrick Lange het Ironman World Championship 2018 in Hawaï met een recordtijd.

DE ALLROUNDER

Ook de allroundband Schwalbe One krijgt voor het seizoen 2020 een upgrade. Deze zomer zijn al de eerste lauweren geoogst: Schwalbe stuurde hem naar de bandentests van de twee grote Europese wielermagazines TOUR (7/2019) en RoadBIKE (6/2019). Resultaten: als tweevoudige testwinnaar hield de Schwalbe One stand in vergelijking met de tubelessbanden van de hoogste kwaliteit van de concurrentie.

De nieuwe One is gebaseerd op de Pro One, het topmodel tot nu toe, dat in 2018 alle relevante tests voor tubelessbanden won (TOUR, RoadBIKE, RennRad). Nu wordt hij in de nieuwe versies One Tubeless Easy en Tube Type op de markt gebracht. Uitgerust met een gepatenteerde MicroSkin-karkasconstructie, RaceGuard-lekbescherming en het duurzame Addix Compound, zijn beide modellen echte allroundalternatieven voor de respectievelijke versies van de topband Pro One.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en bevat de Wielerspecial 2020, met alle ploegen, renners, fietsen en analyses voor het nieuwe wegseizoen. Verder lees je twee topinterviews met Tourwinnaar Egan Bernal ('Ik heb geen probleem met trainingstochten van zes à zeven uur. Ik koers gewoon enorm graag'), en een strijdlustige Tom Dumoulin ('Ik heb mijn koersplezier teruggevonden'), Fietsen Met Lucinda Brand, 8 uitdagingen voor Tiesj Benoot, de broers Roodhooft als de architecten achter het succesverhaal van MVDP ... De actieve fietsfanaat komt aan zijn trekken met de meest uitdagende Franse granfondo's, tests van de Specialized Turbo Creo en The Draft Hoba, de mooiste MTB-route rond Pellenberg, Do's & Don'ts over een krakend bracket en hoe je jouw basissnelheid kan opkrikken ...