Wie al even met de fiets rijdt, weet dat hij altijd bij Shimano kan aankloppen als hij op zoek is naar een no-nonsense, betrouwbare wielset. Wij trokken met extra veel gewicht op pad met de opvolgers van de alom bekende Ultegra-wielen om uit te zoeken of ze nog altijd quasi onbreekbaar zijn.

De WH-RS700-TL (769 euro) vervangt de vroegere Ultegra-wielen en acteert op hetzelfde niveau in het gamma. De velg is van aluminium met een carbon bovenlaag. Zo blijft het gewicht steken op een aangename 1540 gram. De voorvelg is lager dan de achtervelg, omdat vooraan gewicht en acceleratie belangrijk zijn, terwijl je achteraan wat extra stijfheid en stevigheid kan gebruiken. Het resultaat is een mooie, sobere en lichte wielset voor het snelle maar ook het stevige werk, want we gebruikten ze voor een loodzware tocht met fietstassen.

De velgen hebben een interne breedte van amper 15 millimeter, terwijl dat tegenwoordig rond de 20 millimeter zit, om beter te passen bij de bredere banden. Toch zijn ze tubeless-ready en krijg je tubelessventielen meegeleverd. Zoals bij de meeste Shimano-wielen gaat de montage van tubelessbanden vlot. "Ik heb nog nooit op zo'n goede allroundset gefietst", liet een van de testers noteren. En met de voor Shimano typische cup & cone-lagers ben je verzekerd van jarenlang fietsgenot.

Deze test verscheen in het oktobernummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER, mis geen enkele materiaaltest meer én krijg er een gratis en handig fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat kan uitpakken met een exclusieve blik achter de revalidatie van Wout van Aert. Verder: Zdenek Stybar, Yara Kastelijn, Ruben Apers over Bjorg Lambrecht en de veiligheidsproblemen, Erik Dekker, talentdetectie bij Telenet Baloise Lions, bikefitting voor rugpatiënten, De Streekrenner in Noord-Limburg, verantwoord snoepen en energiedips vermijden, een test van drie gravelbikes …