Je ziet ze vaak op standaard afgemonteerde fietsen, maar Guru Sport, de Belgische distributeur van DT Swiss wou ons ook eens laten ervaren dat deze 'instapset' meer dan de moeite waard is, zelfs als upgrade voor de zware standaardwielen die in je mountainbike zitten.

Wij kozen voor de 29"-versie van de X1900 Spline 25 voor Boost-naafbreedte en XD-cassettes. Die set weegt 1860 gram en kost 349 euro. Ondanks het betaalbare karakter is dat een meer dan respectabel gewicht voor deze wielgrootte. Je krijgt voor dat geld wel knappe CNC-gefreesde naven (type 370), driekruis gespaakte RVS spaken en een relatief lichte alu velg. Bovendien worden ze geleverd met passende en goed werkende tubelessventielen, vooraf gemonteerd tubelesslint en adapters om in plaats van Centerlock-remschijven ook rotors met zes bouten te kunnen monteren. Uit het uiterlijk kan je evenmin afleiden dat dit een budgetvriendelijke wielset is.

De X-serie is gericht op crosscountry en dat merk je bijvoorbeeld aan de interne velgbreedte. Die is met zijn 25 millimeter niet extreem ruim, maar voldoet wel voor dit inzetbereik. We konden in elk geval niet merken dat onze Continental RaceKing-banden (2,2") de neiging hadden om te 'rollen' in de bochten, terwijl we wel meestal met een lage bandendruk rijden. We kregen de banden trouwens moeiteloos tubeless gemonteerd.

Terwijl we bij de meeste budgetwielen vaak het gevoel hebben dat ze traag op gang komen, moeten we toegeven dat dit strakke wieltjes zijn die zich vlot uit de bocht laten accelereren. De bredere Boost-naven zijn daar natuurlijk ook deels voor verantwoordelijk. Ook van een traag aangrijpende naafbody na het freewheelen hadden we geen last. Met de X1900 krijg je dus meer dan je verwacht.

Dit artikel verscheen origineel in cycling.be magazine. Abonneer je HIER, mis geen enkel artikel meer EN krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!