Cycling.be was erbij toen FUTURUM afgelopen maandag een compleet vernieuwde PRO-lijn lanceerde binnen de populaire 4 SEASONS-collectie. De jas en korte broek kregen een strakkere pasvorm en een nieuwe membraanstof, waardoor het ademend vermogen enorm is toegenomen.

We waren maandagavond te gast in de vernieuwde Futurum Club in Utrecht. Die fysieke winkel is zeven dagen op zeven open en is de perfecte plek om de kleding te passen en te voelen, maar je kan er ook indoortrainers uitproberen of een binnenbandje kopen.

De fietsomstandigheden in de Lage Landen zorgen ervoor dat je vaker dan je zelf wenst goede, weersbestendige fietskleding nodig hebt. Het behoorde dan ook meteen tot de plannen van FUTURUM om zo snel mogelijk na de oprichting van het merk op de markt te komen met slechtweerkleding. In het voorjaar van 2017 kwam dan de langverwachte 4 SEASONS-collectie. Het succes van 4 SEASONS is volgens Roland ten Brinke, managing director, te verklaren door de faire prijzen die het merk hanteert voor een hoogwaardige fietskleding die zowel wind- als waterdicht is en ook nog een hoog ademend vermogen heeft. "Dergelijke fietskleding is ineens voor veel meer wielrenners en mountainbikers toegankelijk geworden."

NIEUW MEMBRAAN

In samenwerking met de Italiaanse stoffenfabrikant en de Portugese producent is FUTURUM erin geslaagd om een membraan te ontwikkelen met een extreem hoog niveau van ademend vermogen. Juist in barre omstandigheden, met veel wind en regen, is het extreem belangrijk dat een jack veel ademend vermogen heeft zodat intensieve trainingen comfortabel doorstaan worden. "De nieuwe 4 SEASONS PRO-collectie heeft de hoogwaardige eigenschappen voor wind- en waterdichtheid behouden, terwijl het ademend vermogen extreem is verbeterd", aldus Maarten Tjallingii, oud prof en jarenlang nauw betrokken bij de productontwikkeling. "Dergelijke jacks zullen we de komende maanden tijdens de klassiekers veel terug zien, bijvoorbeeld tijdens Parijs-Roubaix die eind oktober wordt verreden. Ik weet zeker dat er vele profs zijn die maar al te graag met een 4 SEASONS Jack de koers in gaan."

95 WIJZIGINGEN

De 4 Seasons-lijn bestaat uit twee niveaus. Het 'gewone' jack heeft een stof uit drie lagen met een membraan in het midden. De jas heeft een waterkolom van 11000, waardoor ook nog een ademend vermogen van eveneens 11000 nog mogelijk is. Voor veel mensen is dat toereikend om elk seizoen te blijven doortrappen. De binnenkant is getapet om water niet binnen te laten. De kraag sluit nu strakker rond de hals, de regenflap zit strakker rond het achterwerk, en de mouwen zijn af te sluiten, waardoor het wel wat moeite kost om de jas aan te doen. Het ritszakje achteraan is nu waterdicht en groter voor de smartphone. Alle transfers zijn reflecterend. De jas kost 179,95 euro en is beschikbaar in drie kleuren, waaronder fluogeel.

Tijdens de ontwikkeling van de 4 SEASONS PRO-collectie zijn maar liefst 95 wijzigingen doorgevoerd. De Pro-jas heeft een slijtvastere buitenlaag, en het membraan heeft een ademend vermogen van maar liefst 30000, waardoor intensief sporten geen probleem is. De pasvorm is weer iets strakker gemaakt, waardoor je bij het passen echt in fietshouding moet staan om te voelen of alles goed zit. Ook hier zijn er strakke boordjes aan de mouwen met extra isolatie om de polsen en daardoor ook de handen warm te houden. De regenflap op de achterkant is naar binnen te vouwen met magneetje. De binnenvoering is gemaakt met dezelfde warme 'wafeltjesstof'. Met koude handen zal je blij zijn met de handige dikke rits die ook reflecteert. De reflecterende panelen vallen niet op, tenzij er een (auto)licht op schijnt. De Pro moet 219,95 euro kosten en de kleuren - zeker het lichtgroen - zijn de moeite.

De 4 Seasons-koersbroek is kort om zowel met als zonder beenstukken te kunnen worden gebruikt. De broek was het kwetsbaarst aan het zitvlak, maar daar is hij nu verstevigd en zien we dezelfde stof van de winterbroek. Er is ook een Pro-versie van de broek. Die heeft bovenaan een rechte rand met daarboven nieuwe bretels met achteraan een mooie zeshoek met logo. Het comfortabele Pro-zeem zit vast aan een dunne binnenbroek, waardoor het mogelijk was om de buitenbroek waterdicht te tapen.

Het nieuwe beenstuk heeft een dubbele antislipboord en heeft dezelfde stof als de jas.

MILIEUBEWUST

Om de kleding waterdicht te maken is een coating noodzakelijk, maar FUTURUM vindt milieubewustzijn belangrijk en daarom gebruikt het een C0-coating zonder fluor. De kleding heeft geen speciale designs, maar is gewoon geverfd door de textielfabrikant zelf, want dat is duurzamer en beter voor het materiaal. Voorts produceert FUTURUM dichtbij huis, gebruiken ze plasticloze verpakkingen en gebruiken ze hoogwaardige, duurzame merinowol in onder andere de onderkleding. De strenge duurzaamheidseisen zijn duidelijk aanwezig.

GETEST DOOR DE PROFS

Voordat een FUTURUM-product op de markt komt, gaat er een langdurig proces van productontwikkeling aan vooraf. Ambassadeurs zoals Maarten Tjallingii, Stijn Devolder, Ilona Hoeksma en de profs van Leopard Pro Cycling hebben hier een belangrijke rol gespeeld. Meer dan 900 testuren zijn gemaakt om tot het ideale eindproduct te komen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!