Canyon zet zijn Spectral voor 2021 op 29" wielen en gaat voor deze trail-/allmountainfiets mee in de trend naar een langer frame met een luiere balhoofdhoek. Ook de details zijn weer piekfijn in orde.

Zoals de 29 in de naam al verraadt, beschikt de nieuwe Spectral over 29er wielen. Maar wat is er nog nieuw? Wij pluisden het voor jou uit! 

Laat ons beginnen bij het frame! Dat is langer dan dat van zijn 27,5" tegenhanger en krijgt een vlakkere balhoofdhoek. Ondanks deze vernieuwing, melden ze bij Canyon dat het frame 63 g lichter is. Door de subtielere knik in de onderbuis en de dikkere liggende achtervork, zou het frame ook aanzienlijk stijver moeten zijn. Een flip chip in de achtervering zorgt ervoor dat de geometrie met 0,5° aangepast kan worden aan jouw voorkeur. 

De kabels zijn intern weggewerkt, wat samen met de nieuwe G5-stuurpen voor een mooie look zorgt. De gloednieuwe Canyons hebben een veerweg van 150 mm achteraan en een voorvork van 150 mm (de RockShox 'All-rounder'-uitvoering) of 160 mm (Fox 'Shred'-modus), afhankelijk van het model. Dat zijn toch cijfers die aan de hoge kant liggen voor een trailbike, dus kan deze Spectral eigenlijk even goed omschreven worden als 'all-mountain'. De Strive blijft overigens de echte endurofiets bij Canyon.

De verbeterde lagers aan de achtervering zouden duurzamer zijn. Mocht je toch iets moeten vervangen, dan zou dat proces makkelijker moeten verlopen. Zo heeft Canyon aandacht besteed aan een aantal belangrijke details. Bij dit nieuwe model worden de interne kabels door buisjes geleid en komen ze precies uit waar je wil dat ze uitkomen. Een standaard zadelpenklem vervangt de eigen klem van het vorige model. Wat nog standaard geworden is, is de SRAM UDH-derailleurhanger. Makkelijk te vinden en snel te vervangen! 

Het driefasen-kinematicaconcept, zoals Canyon dat noemt, is voor de Spectral 29 geoptimaliseerd. Zo zijn bijvoorbeeld de ondersteuning en progressie van de vering verhoogd. Dit zou de fiets moeten helpen om beter te klimmen, maar ook om meer controle te geven in de afdalingen. 

Zijn er ook nieuwe kleuren verkrijgbaar in 2021? Zeker en vast! Non Forest en het donkerdere New Violet zijn twee nieuwe kleurcombinaties voor de uniseks-lijn. Er zijn ook twee nieuwe WMN-fietskleuren: Sprint Mint en Soft Coral. De Spectral 29 komt in vier uitvoeringen, van 3.299 tot 5.999 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.