Lazer scoort steevast hoog bij onafhankelijke veiligheidstests, maar ook het design en de verkoeling zorgt ervoor dat de fietshelmen, die we kennen van profploegen als Jumbo-Visma, tot de top behoren. Nu is er de betaalbare Sphere, met of zonder MIPS.

De Sphere ziet er dankzij de bekende Lazer-designkenmerken uit als een helm uit het topsegment. Het is een multi-inzetbare racehelm met een ontwerp dat is gebaseerd op de natuurlijke rijposities van de rijder, zo klinkt het bij Lazer: "Wielrenners kantelen hun hoofd instinctief in een hoek van ongeveer 15 graden tijdens het rijden. De ventilatiekanalen van de Sphere zijn geoptimaliseerd om het hoofd in deze positie langer koel te houden. Bovendien zal de unieke en compromisloze stijl alle wielrenners bekoren."G

De Sphere is uitgerust met het door Lazer gepatenteerde Advanced Rollsys-systeem, een draaiknop bovenop de helm die de pasvorm niet alleen achteraan maar over het hele hoofd aanpast. Doordat het retentiesysteem bovenop de helm zit, geeft het achteraan veel ruimte voor paardenstaarten en lang haar. De helm is verkrijgbaar in niet minder dan vier maten, van S tot XL, geschikt voor hoofdmaten van 52 cm tot 64 cm, en in een breed scala aan kleuren. Afhankelijk van de maat weegt een niet-MIPS-versie tussen de 250 en 310 gram. Een Sphere MIPS kost 159,99 euro, eentje zonder de extra veiligheidslaag 139,99 euro.

De onafhankelijke helmtestfaciliteit van Virginia Tech beoordeelde deze helm met een perfecte score van 5 sterren, waardoor het een van de veiligste racehelmen op de markt is. Met deze toevoeging hebben 11 verschillende Lazer-helmen nu 5 sterren.

Bovendien is de Sphere ook compatibel met de door Lazer gepatenteerde Aeroshell, en kan je gemakkelijk je bril erin wegbergen. De Aeroshell, een plastic schaal die je op de helm vastklikt, verbetert de aerodynamische prestaties en biedt fietsers een goede bescherming voor koude en winderige ritten.

Een testverslag van de Lazer Sphere vind je in het volgende nummer van Cycling!

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!