Daags na de Omloop Het Nieuwsblad staat Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. De koers van de herkansing voor wie faalde in de Omloop. Vorig jaar kon de wedstrijd door sneeuwval niet doorgaan, maar zondag zal de winnaar opnieuw huiswaarts keren in het gezelschap van een pluchen ezel.

De renners trekken zich om 12 uur op gang op de Kuurnse renbaan. Na een klein uur fietsen, wacht de eerste helling van de dag: de Edelareberg. 50 kilometer verderop moet het peloton over La Houppe. Deze klim wordt direct gevolgd door de Kanarieberg en de Kluisberg, niet te verwarren met de Kruisberg die in de Omloop bedwongen werd. In Kluisbergen gaat het ook over de Hotondberg die in de winter dienst doet als decor van de veldrit GP Mario De Clercq.


Met nog 87 kilometer te gaan, volgt de smalle en steile Côte de Trieu, ook gekend als de Knokteberg. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% over 1,1 kilometer zullen ze de kuiten hier al even voelen branden. Dan gaat het over de Oude Kwaremont naar de Tiegemberg en de Holstraat.
 

MASSASPURT OF NIET? 

Op 50 kilometer voor de eindmeet ligt de laatste helling van de dag: de Nokereberg. Dit betekent dat de kleine kasseitjes wel eens het zwaartepunt van de koers kunnen zijn. Dit is normaal de laatste kans om een massaspurt te ontlopen. Daarna volgen nog twee lokale ronden van 16 kilometer in Kuurne

Het wedstrijdverloop in de finale zal bepalen of de renners zich mogen opmaken voor een massaspurt of niet, maar ook de wind zal een bepalende factor zijn. Blaast die pal op het gezicht, dan zien de vluchters hun kansen sterk slinken. Momenteel lijkt het zondag op een massaspurt uit te draaien, want van Nokere naar Kuurne zal de strakke wind schuin in het gezicht waaien.

Mark Cavendish, de laatste winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne in 2012, zal zijn eer niet verdedigen. De Brit van Omega-Pharma - Quick-Step zakt zondag niet af naar Vlaanderen

Onder meer Tom Boonen, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Tyler Farrar, Nick Nuyens, Johan Vansummeren, Edvald Boasson Hagen, Arnaud Démare, André Greipel, Jurgen Roelandts, Bryan Cocquard, Heinrich Haussler, Sep Vanmarcke en de jonge Rick Zabel zullen wel strijden voor de zege.

 

Kuurne-Brussel-Kuurne 2014

1 EdelarebergNa 33 km
2 La Houppe86 km
3 Kanarieberg94 km
4 Kluisberg99 km
5 Knokteberg110 km
6 Oude Kwaremont123 km
7 Tiegemberg132 km
8 Holstraat135 km
9 Nokereberg144 km

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!