In de loop van de voorbije maanden leerden vijfhonderd fietslustige kinderen de kneepjes van het vak aan de Sven Nys Academy in Baal. Fidea is partner van de Academy, die zich met hart en ziel inzet voor de jaarlijkse #safecycling-campagne van de verzekeraar. Meester Nys bracht de deelnemende jongeren tijdens verschillende MTB- en cyclocrosskampen de nodige fietskills bij, waarbij de nadruk steevast op behendigheid én veiligheid lag.

Zo veel mogelijk kinderen plezier laten beleven aan het fietsen, dat is de missie van de Sven Nys Academy. De filosofie is duidelijk: presteren is ondergeschikt aan leren en veiligheid primeert op waaghalzerij. Dit laatste blijkt onder meer uit het engagement voor de Safe Cycling-campagne van Fidea, waarvoor Sven Nys himself en de renners van Telenet Fidea Lions met plezier als ambassadeur fungeren. "Ik heb vroeger zelf quasi elke dag op de openbare weg getraind, dus ik weet maar al te goed hoe kwetsbaar je als fietser bent in het verkeer. Veiligheid zou voor iedereen dan ook prioriteit nummer één moeten zijn. Een boodschap die we kracht bijzetten door #safecycling zeer regelmatig te gebruiken en de waarden van de Safe Cycling-campagne met veel enthousiasme uit te dragen", vertelt Nys.

Tijdens de voorbije schoolvakanties vonden in en rond het Sven Nys Cycling Center in Baal vijf fietskampen plaats. In totaal krikten vijfhonderd zeven- tot veertienjarigen hun (technisch) niveau op via allerhande toegespitste oefeningen. Bovendien trok Nys ook de openbare weg op met zijn pupillen om ze vertrouwd te maken met alledaagse verkeerssituaties. "Technische bagage en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", weet Nys. "Hoe beter je je fiets beheerst, hoe beter je kan anticiperen en reageren op gevaarlijke verkeerssituaties. Alle skills die ze hier leren - of het nu om remmen, reflexen aankweken of controle over het stuur gaat - dragen bij tot de veiligheid van de kinderen. En door ze ook nog eens mee de straat op te nemen, kunnen we hen expliciet op de bestaande gevaren wijzen en oplossingen aanreiken."

Ook voor initiatiefnemer Fidea is de balans uitermate positief. De Safe Cycling-campagne werpt wel degelijk haar vruchten af, klinkt het stellig: "Het motto 'Elk ongeval is er één te veel' zit echt in ons DNA. Als verzekeraar zetten we zwaar in op preventie, want zelfs met een goede verzekering is de morele impact van een ongeval of schadegeval onbetaalbaar. Binnen #safecycling zijn fietsvaardigheid en dus ook 'cycling skills' - denk onder meer aan kinderen die zelfstandig moeten leren rijden in het verkeer - een erg belangrijke pijler. De Sven Nys Academy werkt in zijn stages en kampen expliciet op die 'cycling skills'. Vandaar dat we Sven en zijn medewerkers daar graag in ondersteunen. Kinderen leren zich spelenderwijs veilig gedragen op de fiets."

Het mag dan ook niet verbazen dat Fidea en de Sven Nys Academy maar al te graag een vervolg breien aan hun uitstekende samenwerking en de succesvolle Safe Cycling-campagne. Hoewel de laatste sessie van 2018 nog maar net achter de rug is, lopen de kampen voor 2019 al aardig vol. Voor de kampen van augustus en november zijn er echter nog wat plaatsjes vrij.

Meer info: www.svennysacademy.be en www.safecycling.be.