Victor Campenaerts (Lotto Soudal) zal op 16 of 17 april een gooi zal doen naar het 'UCI werelduurrecord, timed by Tissot' . Hij zal dit doen in de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes, Mexico. Op grote hoogte hoopt hij de ideale omstandigheden te vinden.

Campenaerts streeft ernaar om beter te doen dan de 54,526 kilometer, afgelegd door de Brit Bradley Wiggins in het Lee Valley VeloPark in Londen op 7 juni 2015. De 27-jarige Vlaamse renner heeft zich ontwikkeld tot een ware tijdritspecialist. Op het afgelopen WK in Innsbruck veroverde hij de bronzen medaille in de individuele tijdrit en mocht hij op het podium met Rohan Dennis (AUS) en Tom Dumoulin (NED). Daarnaast kroonde Campenaerts zich zowel in 2017 als 2018 tot Europees kampioen tijdrijden.

De Lotto Soudal-renner reist drie weken voor zijn aanval op het uurrecord naar Mexico. Om dit evenement mogelijk te maken werkt Lotto Soudal samen met Golazo - specialist in sportmarketing en organisator van honderden sportevenementen in Europa - en kan het team op die manier een beroep doen op hun uitgebreide expertise en financiering om het project in goede banen te leiden.

De Velodromo Bicentenario bevindt zich op 1.800 meter boven zeeniveau en was al enkele keren het toneel voor werelduurrecordpogingen. De meest recente pogingen dateren van vorig jaar toen Martin Toft Madsen (Denemarken) en Dion Beukeboom (Nederland) zich waagden aan het werelduurrecord bij de mannen en de Italiaanse Vittoria Bussi een nieuw werelduurrecord (48,007 km) bij de vrouwen vestigde.

UNIEK ONDERDEEL

"Het werelduurrecord is een uniek onderdeel van de wielersport en het record verbreken zou voor mij een manier zijn om een klein stukje wielergeschiedenis te schrijven. In onze sport wordt gestreden om overwinningen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwemmen of atletiek, is er geen cultuur van wereldrecords, behalve in dit specifieke onderdeel", aldus Campenaerts.

"Ik heb bijzonder veel respect voor de huidige recordhouder Bradley Wiggins, en beschouw mezelf niet als een betere atleet dan de voormalige Tourwinnaar en vijfvoudig olympisch kampioen. Maar door de voorbije jaren progressie te boeken en rekening te houden met elk mogelijk detail, hoop ik kans te maken om het werelduurrecord over te nemen. Voor mezelf zijn het werelduurrecord, de wereldtitel tijdrijden en de olympische titel tijdrijden de drie dromen die ik de komende jaren wil nastreven, te beginnen met het werelduurrecord."

Momenteel traint Campenaerts in Namibië waar hij zich optimaal kan voorbereiden. "Ik ben heel blij dat de poging kan plaatsvinden, dat ik van mijn ploeg Lotto Soudal de kans heb gekregen om dit project aan te pakken en wil Bob Verbeeck van Golazo bedanken om dit mogelijk te maken."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!