Dwars door Vlaanderen op 3 april wordt voor de profrenners een stevige opwarming voor de Ronde van Vlaanderen enkele dagen later, maar de recreanten kunnen deze zaterdag 23 maart al kennismaken met het vernieuwde parcours met o.a. de vernieuwde kasseihelling Berg Ten Houte.

 Een van de nieuwkomers in het parcours van Dwars Door Vlaanderen en de Cyclo is Berg Ten Houte. Die helling namen we samen met Jens Keukeleire onder de loep in het maartnummer van cycling.be magazine.

BERG TEN HOUTE

Ligging: Maarkedal
Lengte: 1.100 meter
Stijgingspercentage: 6,3% gemiddeld, piek tot 21 %

Vier dagen voor de absolute hoogmis van het Vlaamse wielervoorjaar blaast het peloton op woensdag 3 april verzamelen in Waregem, onder aanvoering van wereldkampioen Alejandro Valverde en debutant Mathieu van der Poel. De grootste nieuwigheid in de 74e editie van Dwars door Vlaanderen is de comeback van de Berg Ten Houte. De recreanten mogen er al anderhalve week eerder over, op zaterdag 23 maart.

Deze helling op het grondgebied van Maarkedal is zeker geen onbekende voor de iets oudere wielerliefhebber, want tussen 1982 en 1990 trok de Ronde van Vlaanderen negen keer na elkaar over deze kuitenbijter. Ook de E3 Prijs was er lange tijd kind aan huis. Tot het wegdek echt te slecht werd voor de passage van een wielerwedstrijd. Het asfalt was ernstig beschadigd, en dat had alles te maken met grondverschuivingen die regelmatig voorkomen in de regio.

Anno 2019 is de aanblik van de Berg Ten Houte grondig veranderd, want de helling kreeg een complete make-over. Op de steilste strook maakte het asfalt plaats voor kasseien. Geen nieuwe kinderkopjes. Nee, het gemeentebestuur besliste om de stenen die onder het vorige wegdek verscholen zaten te hergebruiken. In een watermolen aan de voet van deze helling woont een oude bekende. Mountainbiker Filip Meirhaeghe, winnaar van de zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, vond er jaren geleden al zijn stekje. Hij is momenteel schepen van Financiën en Sport in Maarkedal.

Zoals het een spraakmakende helling betaamt, is de Berg Ten Houte intussen ook een Strava-segment. De toptijd staat op naam van streekrenner Dries Devenyns. Wellicht wordt die tijd nooit meer verbeterd, want de renner van Deceuninck - Quick-Step leverde zijn topprestatie in mei 2014, toen er nog geen kasseitjes lagen.

De mening van Jens Keukeleire: "In december heb ik voor de eerste keer over de vernieuwde Berg Ten Houte gereden. Ik was meteen verkocht, want het is best een pittige helling. De steilste percentages bevinden zich in de eerste helft van de klim. Vooral in het bochtje naar links moet je stevig op de trappers duwen. Daarna volgt er nog een lange uitloper tot aan het voetbalveld."

"Dit zou wel eens een cruciale helling kunnen worden in het parcours van Dwars door Vlaanderen omdat ze meteen na de Taaienberg volgt. Op die Taaienberg spat het peloton meestal uiteen. Renners die daar de boot hebben gemist, zullen het moeilijk krijgen om nog terug te keren in de spits van de wedstrijd, want de weg naar de Berg Ten Houte verloopt via smalle baantjes. Eenmaal boven volgt er geen afdaling waar het weleens durft stil te vallen. Nee, we blijven op een plateau rijden tot aan de top van de Hotondberg. Wie kans wil maken op de overwinning zal vooraan moeten zitten!"

DWARS DOOR VLAANDEREN CYCLO

Tijdens de langste tocht van de Dwars door Vlaanderen Cyclo op zaterdag 23 maart trek je er voor 155 km op uit. Onderweg word je stevig uitgedaagd met 16 hellingen en 7 kasseistroken, de ene al zwaarder dan de andere. De Knokteberg, scherprechter van Dwars door Vlaanderen, is er eentje van. De profs doen deze helling twee keer aan, op zaterdag 23 maart beperkt het cyclopeloton zich tot één beklimming. Met Berg Ten Houte en de Taaienberg krijg je de nodige klimmetjes op kasseien voorgeschoteld. De laatste kilometers van je tocht zijn identiek aan het parcours van de profs. Via de Varentstraat, Nokereberg en Herlegemstraat gaat het naar de finish in Waregem.

Op zoek naar een kortere kennismaking met Dwars door Vlaanderen? Kies dan voor een rit van 119 km (14 hellingen, 3 kasseistroken), kruis onderweg nieuwkomer Berg Ten Houte en rijd via Nokere naar Waregem. Op de tocht van 77 km geen Berg Ten Houte, maar met 7 hellingen en 2 kasseistroken voldoende lekkers om met zware benen de finish te bereiken.

Bekijk hieronder de hellingen van de Dwars door Vlaanderen en daarnaast die van de Cyclo. Klik op de helling om meer info te krijgen over de percentages, locatie en het Strava-segment.

Hellingen en kasseistroken

Dwars door VlaanderenDwars door Vlaanderen Cyclo
1. Nieuwe Kwaremont
2. Kluisberg
3. Knokteberg
4. Kortekeer
Kasseien Mariaborrestraat
5. Steenbeekdries
Kasseien Stationsberg
6. Taaienberg
7. Berg Ten Houte
8. Knokteberg
Kasseien Varent
9. Tiegemberg/Vossenhol
10 Holstraat
11. Nokereberg
Kasseien Herlegemstraat
1. Tjampensstraat
2. Kluisberg
3. Knokteberg
4. Kortekeer
Kasseien Mariaborrestraat
5. Steenbeekdries
6. Taaienberg
7. Berg Ten Houte
8. Terbeke
9. Hotond
Kasseien Varent
10. Neerstraat
11. Tiegemberg/Vossenhol
12. Holstraat
13. Turkestraat
Kasseien Wildendries
Kasseien Doorn
14. Korte Ast
15. Molenstraat
16. Nokereberg
Kasseien Herlegemstraat

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!