De Karnemelkbeekstraat werd al een tijdje bestempeld als de E3-Col en sinds donderdag kreeg de nijdige klim op grondgebied Ronse fungeert als scherprechter in de E3 Harelbeke en recreanten doen hem ook in de Johan Museeuw E3 Classic en Ronde van Vlaanderen Cyclo aan.

De Karnemelkbeekstraat fungeerde al een tijdje als extra klim in de Ronde van Vlaanderen Cyclo omdat het voor het grote aantal recreanten niet mogelijk was om de lussen met de Oude Kwaremont en Paterberg twee of drie keer te rijden. Zo wisten wij al een tijdje dat deze 'onbekende' klim niet om mee te lachen was. Toen de klim in 2014 werd toegevoegd aan het parcours van de E3 Harelbeke, wisten ook de profs hoe laat het was.

De helling werd al snel E3-klim of E3-col genoemd en in samenspraak met de stad Ronse maakte de organisatie van de E3 BinckBank Classic die naam nu ook officieel. Er kwam zelfs een wegwijzer met E3-Col aan de voet van de klim. Met een hellingspercentage van net geen vijf procent lijkt de klim niet zwaar, maar het maximale percentage van 18 procent, net over halfweg de 1,5 kilometer, maakt duidelijk dat het stevige kost is.

Wie deze helling in de Vlaamse Ardennen zelf wil beklimmen, kan bijvoorbeeld deelnemen aan de Johan Museeuw E3 Classic, de opener van de Teamleader Champions Tour. Deze toertocht is gebaseerd op het parcours van de E3 BinckBank Classic en vindt twee dagen na de profkoers plaats, op zondag 31 maart. De klim ligt op 37 km van de streep in Harelbeke en komt net na de Oude Kwaremont. In de Ronde van Vlaanderen Cyclo, zes dagen later, is de volgorde net omgekeerd. Daar moet je eerst de Karnemelkbeekstraat overleven voor je mag beginnen aan het fameuze duo Oude Kwaremont-Paterberg.