Milaan-Sanremo is het eerste momument onder de voorjaarsklassiekers. Ondanks de hellingen op het einde maakt toch nog een hele resem spurters kans op de zege. Maar hoe zwaar zijn die Cipressa, Poggio en Capi nu echt? Ontdek het hier!

Het eerste obstakel na het vertrek uit Milaan is meteen de hoogste hindernis, maar steil is die Passo del Turchino niet. De pas is vooral bekend door beelden van renners die uit de tunnel op de top komen, en ook wel door het weer dat helemaal anders kan zijn aan beide kanten van de pas. Vanaf de top dalen de renners af met zicht op de zee. Daarna blijft het lang overwegend vlak tot na 240 km de drie Capi (Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta) opduiken. Vooral die laatste kan al voor een kleine schifting zorgen. De echte helling is maar 1,8 kilometer lang, maar er zitten stroken boven de 10 % in.

Na die afdaling is er maar acht kilometer om de troepen te hergroeperen tot aan de voet van de Cipressa, de voorlaatste helling waar traditioneel de eerste echte speldenprikken worden uitgedeeld. Die kronkelt zich over bijna zes kilometer een weg naar boven aan een laag gemiddelde van 4 % stijging, maar wel met opwippertjes van 9 % - dat kan pijn doen na een lange dag koersen.

Maar elke wielerfan kijkt natuurlijk uit naar de laatste klim die maar een paar kilometer verder ligt: de Poggio di Sanremo - opnieuw geen hoogvlieger met 3,7 km aan nog geen 4 %. Maar net voor de scherpe bocht naar links krijg je gegarandeerd nog een ultieme aanval. Beide klimmetjes zijn zelfs voor wielertoeristen een makkie, maar dan moet je wel rekenen dat de renners slechts 2000 hoogtemeters, maar wel bijna 300 kilometer in de benen hebben voor ze kunnen spurten op de Via Roma. Dat zorgt voor een natuurlijke selectie ...

Klik hieronder voor meer info over de hellingen, hun locatie, het profiel, de percentages en het Strava-segment, zodat je meteen weet hoe snel profrenners die klimmetjes opvliegen.

Hellingen Milaan-Sanremo

1. Passo del Turchino (top na 142,2 km)
2. Capo Mele (239,6 km)
3. Capo Cervo (244,7 km)
4. Capo Berta (252,6 km)
5. Cipressa (269,5 km)
6. Poggio di Sanremo (285,6 km)