Afval recycleren tot nieuwe kledij en dito accessoires, ook in het fietswezen is het meer en meer aan de orde. Zo pakte Giro onlangs uit met de Renew-collectie, een kersverse kledinglijn die deels vervaardigd is met behulp van oude visnetten. Een afvalmateriaal dat ook als basis fungeerde voor de nieuwe Bat Cage van Bontrager.

Afval is stilaan taboe in onze hedendaagse maatschappij. Stranden vol plastic en andere kunststofproducten zijn een doorn in het oog van de steeds ecologisch bewustere mensheid. Initiatieven als Ocean Cleanup zetten resoluut in op het zuiveren van onze zeeën en oceanen, om zo de resterende vis- en plantenpopulatie te vrijwaren. In het verlengde hiervan investeren bepaalde fabrikanten van (fiets)kledij en accessoires in de ontwikkeling van producten met gerecycleerde afvalmaterialen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Renew-kledinglijn van Giro en de nieuwe Bat Cage van Bontrager, waarbij oude visnetten als basismateriaal fungeerden.

De Renew-collectie van Giro bestaat uit gerecycleerd nylon, polyester en elastaan, waaronder Econyl Lycra, dat vervaardigd is uit gedumpte visnetten en ander afval uit de oceaan. "Deze materialen zijn verwerkt tot stoffen die even comfortabel, performant en duurzaam zijn als klassieke textielvarianten, terwijl ze onze ecologische voetafdruk verkleinen en de gezondheid van onze oceanen en de planeet in het algemeen bevorderen", zegt Margaux Elliott, productmanager bij Giro. "Bovendien maakt onze volledige kledinglijn voor de lente van 2019 gebruik van stoffen met het Bluesign-label, wat gebruikers zwart-op-wit garandeert dat het om milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde materialen gaat. In 48 % procent van de gevallen zijn daar ook nog eens Renew-stoffen aan toegevoegd (goed voor 67 % van de mountainbike- of race-outfits en alle fietsbroeken)."

De Bontrager Bat Cage bestaat al sinds 1997 en is dus al even een vaste waarde. De alom bekende drinkbushouder kreeg een grondige update en is voortaan verkrijgbaar in een 'groene' versie. Ook in dit geval doen gerecycleerde visnetten (in de vorm van minuscule pellets) dienst als grondstof, met dank aan het partnership tussen Trek en Bureo, een bedrijf dat zich in het kader van het NextWave-project toelegt op de verzameling en recyclage van oude visnetten. "Hoewel de Bat Cage op zich geen al te groot product is, slagen we er op die manier toch in om jaarlijks meer dan 13.000 m² oude visnetten te integreren in onze productieketen", klinkt het bij Trek.

detail
Bontrager introduceerde een groene versie van de alom bekende Bat Cage, die vervaardigd is op basis van oude visnetten. (Beeld: Bontrager/Trek)

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!