Voor wie van klimmen houdt, is de Tour de Namur (Proximus Cycling Challenge) al jaren een afspraak die met rood omcirkeld is in de agenda. Met een nieuwe start en finish in het gezellige dorpje Andenne in de plaats van Jambes en een verschuiving op de kalender van zaterdag naar zondag slaat de Tour de Namur een ietwat andere weg in. Het concept blijft echter behouden: genieten van de prachtige streek rond Namen, een speeltuin voor elke wielerfan.

Vanuit Andenne, waar in 2014 nog de start werd gegeven voor de Gran Fondo Eddy Merckx, neemt de Tour de Namur je mee langs de mooiste verborgen plekjes in de omgeving van Namen, voor veel Vlaamse wielertoeristen onbekend en onbemind terrein.

De hindernissen van de Tour de Namur zijn niet de zwaarste. Heel wat beklimmingen zijn lange ´lopers´ van om en bij de 2,5 kilometer, met gemiddelde stijgingspercentages rond de 4 à 5 procent. Het maakt van deze Ardennencyclo een ideale opwarmer voor het zwaardere klimwerk later op de maand.

Het eerste belangrijke obstakel naar de finish is zeker niet de minste. De legendarische Citadel van Namen figureerde in het verleden als decor van menig topsportevenement: de Grote Prijs motorcross, de Wereldbekermanche veldrijden en vandaag is het nog steeds de aankomstplaats van de wielerwedstrijd GP de Wallonië. Over 1,8 kilometer en met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent kronkelt de deels met kasseien geplaveide klim zich naar de top van de stad. Daar wacht al meteen een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Wallonië als beloning.

 

PRAKTISCH

Afstanden: 74 km (1.000 hoogtemeters), 101 km (1.750 hoogtemeters), 143 km (2.500 hoogtemeters)
Belangrijkste hellingen: Citadel van Namen, Bois de Villers, Côte de Haltinne
Start- en aankomstplaats: Andenne Arena, Rue dr Melin 14, 5300 Andenne

Meer info: www.tourdenamurcyclo.be

 

Lees het volledige artikel over de Ardennencyclo's in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.