Team INEOS, de opvolger van Team Sky, treedt vandaag in de Tour de Yorkshire voor het eerst aan in zijn nieuwe kleuren (zwart met rode schouders). Daar hoort uiteraard ook een bijpassende versie van de kersverse Pinarello Dogma F12 bij. Ziehier het shirt en de fiets waarmee Froome, Thomas en co. de wielerharten willen veroveren!

Laten we beginnen bij de fiets, want het Italiaanse Pinarello deed alweer zijn uiterste best om Team INEOS van het allerbeste materiaal te voorzien. De Pinarello Dogma F12 heeft op het eerste gezicht een ietwat 'hoekiger' design dan de Dogma F10, waarmee de Sky-renners tot voor kort rondreden. Dit resulteert volgens de Pinarello-ingenieurs in 7,3 % (extra) reductie van de luchtweerstand. Voorts is de laterale stijfheid van het bottom bracket met 10 % toegenomen dankzij het gebruik van Torayca 1100 1k-carbon. De lancering van de Dogma F12-frameset gaat tevens gepaard met de introductie van de Most Talon Ultra-cockpit, die opnieuw een stukje lichter, stijver en aerodynamischer is dan zijn voorganger. Ook de herwerkte integratie van de bekabeling draagt bij tot de uitmuntende aerodynamische performantie van het nieuwe paradepaardje.

De Pinarello Dogma F12 is beschikbaar met schijfremmen of direct-mount velgremmen, en dat in dertien framematen (van 420 mm tot 620 mm) en zestien stuurmaten. Het (onbeschilderde) frame weegt 840 gram in discversie en 820 gram in velgremversie. Het is geschikt voor tubes tot 28 mm dik. "De nieuwe F12 ziet er niet alleen speciaal uit, maar voelt ook zo aan", liet Chris Froome weten in een eerste reactie. "Ons onvoorwaardelijke vertrouwen in Pinarello is opnieuw beloond. Geen beter moment om deze racemachine te introduceren dan de tijdens de officiële lancering van Team INEOS. Ik kan niet wachten om er de meest prestigieuze wielerwedstrijden mee te betwisten!"

Wat het shirt betreft, zette het team alle volgers in eerste instantie op het verkeerde been. De (uitgelekte) zwarte outfit waarmee INEOS de Ronde van Romandië rijdt, blijkt slechts een overgangsuitrusting te zijn. De echte outfit wordt pas vandaag - in de openingsrit van de Tour de Yorkshire - voor het eerst getoond aan het grote publiek. Wie de renners van Team INEOS te midden van de koersende meute wil herkennen, mag voortaan speuren naar een zwart tricot met rode schouders en witte belettering. 

detail
(Beeld: Team INEOS)