Goed nieuws voor snelheidsduivels, hardrijders en triatleten: Look lanceerde zaterdag de gloednieuwe Aergo-tijdritbeugel. "Een geslaagd huwelijk tussen ergonomie en aerodynamica", oppert de Franse fabrikant, die al zijn expertise op het vlak van carbontechnologie aanwendde om een gestroomlijnd én comfortabel geheel te bekomen.

De unieke aerodynamische positie van fietsers optimaliseren met behulp van een uiterst ergonomische oplossing die volledig aan de UCI-regels voldoet: dat was het doel dat Look zichzelf stelde bij de start van het Aergo-project. Missie geslaagd, zo blijkt. De nieuwe tijdritbeugel kan volgens zijn ontwikkelaar immers heel wat adelbrieven voorleggen.

Wat maakt de Aergo zo bijzonder? "De carbon kern van de nieuwe beugel is een kunstwerk op zich, waarbij elke kromming op basis van CFD- en windtunneltests is vormgegeven met behulp van specifiek samengestelde carbonvezels en het strategische gebruik van speciale mallen", klinkt het bij Look. Opvallend is ook dat de beugel in detail aan te passen is aan de lichamelijke karakteristieken van de gebruiker. "De uiteinden van de beugel kunnen een hoek tot 75° maken. Comfortabele pads zorgen ervoor dat renners lang in een aerodynamische positie kunnen blijven liggen. Ze zijn 55 mm aan te passen in de hoogte, laten een inclinatie van 20° toe en bieden 54 mm speelruimte qua 'reach' (in de lengte). De breedte tussen beide beugels kan variëren van 97,5 mm tot 205 mm. Dit alles zorgt voor een minimalisering van de luchtweerstand en een maximalisering van het comfort en de aerodynamische efficiëntie."

De Aergo is beschikbaar in drie versies, die stuk voor stuk een eigen vorm en carbonsamenstelling kregen: een comfortabel Road 31.8 Aeroflat-model voor race- en triatlonfietsen (compatibel met elektronische en mechanische schakelbekabeling), een ultrastijf Track 31.8 Aeroflat-model (zonder bekabeling) en de 796 Aeroflat, die specifiek ontworpen is voor de 796 Monoblade-tijdritfiets. De Aergo is standaard voorzien van een centrale carbon minibrug, al is er ook een specifieke triatlonbrug met onder meer een geïntegreerde drinkbushouder verkrijgbaar (goed voor een meerkost 149 euro). "Met de Aergo hebben we de grenzen van carbondesign alweer een stukje verlegd", zegt Pierre-Yves Facomprez, Track & Triathlon Product Manager bij Look. "Dankzij onze uitgekiende wetenschappelijke aanpak en de feedback van gerenommeerde eliteatleten hebben we de ultieme tijdritbeugel kunnen ontwerpen, die in staat is om elke sporter een waardevolle dienst te bewijzen."

De Road- en Track-versie van de Aergo (inclusief 400 mm Aeroflat-base bar en uitbreidingen) is verkrijgbaar voor 1.099 euro. De upgrade kit voor de 796 Aeroflat kost 799 euro.