Op exact dezelfde dag als de start van de Giro zal ook op Zwift de strijd om de roze trui losbarsten. Het online wielerplatform bouwde de straten van Bologna na zodat iedereen ter wereld de proloog van de Ronde van Italië kan rijden. Mét virtuele maglia rosa als kers op de roze taart!

Zaterdag 11 mei trekt de eerste grote ronde van dit jaar zich op gang in het Italiaanse Bologna. De profs beginnen aan de Ronde van Italië met een proloog van 8,2 km, en dat leek voor Zwift het uitgelezen moment om een extra parcours toe te voegen aan de virtuele wielerwereld. De start ligt op Piazza Maggiore en wordt gevolgd door een vlak gedeelte van 6 km. Daarna wacht een verraderlijk zwaar slotstuk met een klim van 2,1 km lang, die gemiddeld 9,7% omhoog loopt. Met een maximum hellingspercentage van 16% kunnen de punchers zich onderscheiden in deze proloog. Leuk weetje: de mannen van Zwift bouwden het parcours van Bologna naar San Luca meter per meter nauwgezet na om een zo echt mogelijke omgeving te creëren.

MAAK KANS OP EEN GESIGNEERDE ROZE TRUI

De lancering van het nieuwe stukje parcours staat gepland voor zaterdag 11 mei. Zo krijgen de fans de kans om op hetzelfde moment als de profs hun proloog af te werken. Op die dag zullen er ook enkele tijdritwedstrijden op Zwift worden georganiseerd zodat de competitiebeesten zich met elkaar kunnen meten. De virtuele rijders die op dag één, twee of drie hun Giro d'Italia TT Challenge tot een goed einde brengen, maken kans op een roze trui die wordt gesigneerd door de Giro-winnaar.

STRIJD TEGEN PROFPLOEGEN EN IVAN BASSO

Om het allemaal nog wat echter te maken, gaan er enkele dagen voor de start van de Giro twee virtuele races door in het wedstrijddorp. Daar nemen Nippo Vini Fantini Faizanè, Bardiani-CSF, Androni Giocattoli-Sidermec en Israel Cycling Academy aan deel, vier profteams die effectief meedoen met de Ronde van Italië 2019. Deze ploegen zullen net zoals oud-winnaar Ivan Basso scherpe tijden neerzetten. Als enkele dagen later de proloog wereldwijd beschikbaar wordt op Zwift, zal iedereen dus kunnen knokken om hun prestaties te verbeteren.

NIEUWE VOORBEREIDING VOOR PROFS

"De Giro heeft een lange geschiedenis met veel innovatie", klinkt het bij Paolo Bellino, CEO van organisator RCS Sport. "Het is steeds een spannende race en we deinzen nooit terug van experimenten om die spanning te vergroten. Dit jaar zijn we verheugd om deze nieuwe technologische touch aan de wedstrijd te geven. Het biedt niet enkel wielerfans van over de hele wereld de kans om een stap dichter bij de profwedstrijden te komen, maar het geeft elites ook een nieuwe manier om zich voor te bereiden op de start van de koers", luidt het bij Bellino.

HISTORISCHE STAD

Ook Eric Min, CEO en medeoprichter van Zwift, is door het dolle heen met deze samenwerking. "Dit is een fantastische opportuniteit om de globale beleving rond de Giro te vergroten. Door zoveel fietsers te verenigen, heeft Zwift de mogelijkheid om Bologna als startplaats in de spotlights te zetten. Zo kan iedereen ter wereld een deeltje van deze historische stad ontdekken", vertelt Min.

Na succesvolle virtuele werelden te bouwen zoals de WK-parcoursen in Richmond en Innsbruck, is dit een nieuwe stap om profs en recreanten dichter bij elkaar te brengen. Wij kijken er alvast naar uit om onze benen te pijnigen tijdens de virtuele proloog. Misschien ben jij wel de eerste Belg die dit jaar de roze trui kan veroveren ...