Op maandag 17 juni begint Jonas van Cauteren aan zijn monsteronderneming. Hij zal vanuit Mechelen 2200km fietsen om 18 dagen later te arriveren in Montenegro. Alle opbrengsten van zijn epische rit gaan naar het goede doel 'Spaarpot voor Femke'.

"Femke De Pauw zit in een rolstoel als gevolg van de ongeneeslijke ziekte SMA (Spinale Musculaire Atrofie). Ze ontroerde half Opwijk toen ze haar spaarpot leegmaakte voor een ALS-actie in Mazenzele, en dat terwijl ze zelf geld nodig heeft om de medische kosten te dekken", begint Jonas zijn verhaal. 

"Malafide personen beloofden allerlei zaken te organiseren om het leven van Femke aangenamer te maken. Ze haalden het geld op, staken het in hun eigen zakken en vertrokken met de noorderzon." Alsof het meisje nog niet genoeg pech kende, overleed haar vader niet lang geleden aan een hartaanval. De nodige steun is zeker welkom voor Femke en daar wil de 23-jarige Jonas al fietsend voor zorgen. 

JONAS GOES TO MONTENEGRO 
Via het project 'Jonas goes to Montenegro' wordt er volop geld ingezameld voor de spaarpot van Femke. Om het hele gebeuren te laten leven, wil hij graag zoveel mogelijk Mechelaars - en uiteraard ook iedereen daarbuiten - aanspreken om hen te steunen. "Dat kan op verschillende manieren en hoeft daarom niet enkel financieel te zijn. Ook mentale steun kunnen we zeker gebruiken", klinkt het bij de Oost-Vlaming. 

VERDER DAN VORIG JAAR 
Toch is de jonge fietser niet aan zijn proefstuk toe. "Op 1 januari 2018 kreeg ik het idee om met mijn bakfiets de wereld te verkennen", verduidelijkt Jonas hoe het allemaal begon. "Waarheen, wanneer, hoe, ... : het was een grote stap in het onbekende. Maar na een tijdje kregen mijn plannen vorm. Ik besloot om mijn grenzen te verleggen en een tocht te maken van zo'n 1800km. Op voorhand wist ik al dat er veel bloed, zweet en tranen zouden vloeien, en dat ik heel wat zou moeten trainen om in mijn opzet te slagen." Uiteindelijk bracht Jonas zijn trip tot een goed einde. Al zat het fietsen al langer in zijn bloed. Hij deed zeven jaar aan wielrennen in competitieverband en is al twee jaar aan de slag als fietsenmaker bij de Mechelse zaak Bike Planet Sport

Dit jaar gaat hij echter voor meer: 2200km richting Montenegro. En dat allemaal om Femke te steunen. "Met onze sponsors en allerlei winkels zorgen we ervoor dat dit project een succes wordt. We hebben gekozen voor deze persoonlijke actie om de mensen ervan bewust te maken dat dit een grote impact kan hebben op het leven van Femke en haar familie. Zo kan na de fietsreis iedereen blijven volgen wat er met het ingezamelde geld gebeurt", klinkt het. 

EIGEN T-SHIRT COLLECTIE BIJ THE VANDAL 
Uiteraard kun je zelf ook deze heroïsche fietsreis voor het goede doel steunen. "We hebben samen met The Vandal een eigen collectie T-shirts ontworpen die je online kunt kopen. De opbrengst ervan gaat rechtstreeks naar de spaarpot van Femke." Ben je benieuwd naar de T-shirt of wil je Jonas, Femke en de hele entourage steunen door er een aan te schaffen? Scroll dan snel even naar onder en check de kledingcollectie van 'Jonas goes to Montenegro'. Een shirt kost 29,99 euro

VOLG ALLES OP SOCIAL MEDIA
 Iedereen kan Jonas' actie op verschillende platformen van kortbij volgen. De hele voorbereidingen, trainingen, stand van de spaarpot, giften, zijn oogstrelende Omnium Cargo-fiets en natuurlijk ook de verre fietsreis zelf zijn te volgen via Facebook, Instagram en Strava. Bezoek zeker eens de pagina's die je onder dit artikel kunt terugvinden. 

VRIJE GIFT TVV 'SPAARPOT VAN FEMKE' 
Ben je geïnteresseerd in dit mooie project en wil je graag je steentje bijdragen? Dan kun je een vrije gift doen op het rekeningnummer BE59 7370 4060 2526 met als mededeling '2200km Montenegro'. Jonas, Femke en de hele ploeg zijn je onnoemelijk dankbaar voor de steun. Wij wensen Jonas enorm veel succes en hopen dat deze warme actie Femke een hart onder de riem steekt.