De renners van Deceuninck-Quick Step doen het helemaal niet slecht in de Ronde van Californië. Zo won Fabio Jakobsen de vierde rit met tubelessbanden uit het Project Black-prototypeprogramma. Specialized doet geheimzinnig over de band maar gelooft wel volop in de technologie.

Het is niet de eerste keer dat er op het hoogste niveau wordt gewonnen met tubelessbanden. Zo pakte Alexander Kristoff in Gent-Wevelgem de zege met Campagnolo Bora WTO-wielen en Vittoria-banden, maar moest hij in Parijs-Roubaix gedesillusioneerd toekijken hoe hij lek reed met diezelfde setup. Daarbij moeten we wel de kanttekening maken dat hij zelfs voor de zwaarste kasseikoers bleef vasthouden aan de standaard Corsa Graphene 2.0 TLR-banden van 25 millimeter in plaats van een sterkere versie van 28 of 30 millimeter.

In elk geval was Jakobsen helemaal overtuigd van de kwaliteiten van de nieuwe tubelessband van Specialized: "Ik ben er helemaal weg van, omdat ze de oneffenheden in de bochten beter absorberen. Ik krijg er in elk geval meer vertrouwen door. Als ik rem, voel ik dat ik met de tubelessband een betere verbinding heb met de weg. Als de ploeg het toelaat, rij ik er vanaf nu altijd mee."

Opvallend is dat de ploeg nadien bekendmaakte dat de band van Jakobsen werd gedicht dankzij de latexvloeistof in de tubelessband. De kans is dus groot dat hij met een gewone tube langs de kant van de weg had gestaan, wachtend op de volgwagen. Jakobsen rijdt met de nieuwe tubelessband in de maat 26 mm. Wanneer het grote publiek met hetzelfde rubber zal kunnen rondrijden, is nog niet bekend. Specialized geeft wel mee dat het gelooft in deze technologie: "De snelheid, wegligging en het comfort van tubelessbanden zijn een voordeel voor elke renner."

Ontdek alles over tubeless op de racefiets in het juninummer van cycling.be magazine, vanaf 31 mei in de winkel!