Bent u een jonge renster en weet u niet meteen van welk hout pijlen maken? Eén adres: Annemiek van Vleuten. De Nederlandse wereldkampioene tijdrijden begon te fietsen op haar 25e en werkte zich met veel zin voor initiatief en ambitie naar de absolute top. Het zal dan ook niemand verbazen als ze met succes haar titel verdedigt in de loodzware Giro Rosa, die binnen zes dagen eindigt in Udine.

Met drie ritzeges en het eindklassement etaleerde Annemiek van Vleuten haar klasse in de Giro Rosa van 2018. Voorheen mocht ze er al vijf keer juichen na etappewinst, maar pas vorig jaar schreef ze de prestigieuze rittenkoers op haar naam, met ruim vier minuten voorsprong op runner-up Ashleigh Moolman. Ook nu is ze dé topfavoriete voor de eindoverwinning.

Vorig jaar won je de Giro Rosa, maar in Vive Le Vélo vertelde je het volgende: 'Ik vind het veel leuker om een eendagskoers te rijden dan een rittenkoers. In de Ronde van Vlaanderen mag je voluit gaan, terwijl het in een rittenkoers altijd aankomt op energie sparen.'
"Klopt, en voor een klassement rijden is nog steeds niet mijn favoriete hobby. Ik had het er onlangs over met Tom Dumoulin. Hoe doe je dat, 21 koersdagen lang die concentratie bewaren? Dat is zo'n stress! Zestien van de eenentwintig dagen ben je bezig met een negatief doel: geen tijd verliezen, niet vallen. In een vlakke etappe heb je niets te winnen en ben je in feite alleen maar bezig met verlies, terwijl je er in de Ronde van Vlaanderen gewoon lekker in kan vliegen. Dat is helemaal anders!"

Moet je die focus niet ombuigen naar iets positiefs?
"Ja, eigenlijk wel, maar soms is er gewoon niets positiefs om op te focussen. Al heb ik wel geleerd van een sportpsycholoog dat je jezelf telkens moet concentreren op je taak van de dag. In een vlakke rit moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet achteraan verzeilt. Ik heb enorm veel respect voor die klassementsrenners. Ik kan me voorstellen dat je daarna echt opgebrand bent en dat je jezelf moeilijk kan opladen voor een volgend doel. Ik vind de tien dagen van de Giro Rosa al een hele opgave. Al viel dat vorig jaar nog mee, want er stonden veel lastige aankomsten op het programma. Maar dan nog moet je slim met je krachten omspringen."

Hoe zit de Giro Rosa er dit jaar uit?
"Het parcours is opnieuw zeer zwaar. Dat verbaast me, want vorig jaar lag het me al heel goed. Ik dacht dat ze het parcours meer op maat van rensters zoals Bastianelli zouden maken, maar kijk: ik heb opnieuw een goede kans, want ik ben gebaat bij zware koersen. Dat weet iedereen (lacht)."

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat kan uitpakken met een exclusieve blik achter de revalidatie van Wout van Aert. Verder: Zdenek Stybar, Yara Kastelijn, Ruben Apers over Bjorg Lambrecht en de veiligheidsproblemen, Erik Dekker, talentdetectie bij Telenet Baloise Lions, bikefitting voor rugpatiënten, De Streekrenner in Noord-Limburg, verantwoord snoepen en energiedips vermijden, een test van drie gravelbikes …