De Gran Fondo Il Lombardia en de Gran Fondo Strade Bianche zijn van het mooiste wat Italië op wielervlak te bieden heeft. Belangrijk om weten: geïnteresseerden kunnen twee vliegen in één klap slaan! Wie zich inschrijft voor de GF Il Lombardia (13 oktober 2019) kan zich immers ook meteen verzekeren van deelname aan de (zeer snel uitverkochte) recreantenversie van de Strade Bianche, die plaatsvindt op zondag 8 maart 2020!

De Ronde van Lombardije is volgens ervaringsdeskundigen de zwaarste van de vijf wielermonumenten. Sinds 2017 kunnen ook recreanten hun eigen Koers van de Vallende Bladeren betwisten. De derde editie van de Gran Fondo Il Lombardia vindt plaats op 13 oktober, een dag na de verbeten strijd bij de profs. Over een afstand van 109,3 kilometer overbruggen de moedige deelnemers liefst 1.700 hoogtemeters, met de gruwelijk steile Muro di Sormano en de iconische Madonna del Ghisallo als absolute smaakmakers. Geen wonder dat deze Italiaanse herfstklassieker nu al op de bucketlist van elke rechtgeaarde recreant prijkt. Voor inschrijvingen: klik hier. Bij het deelnamepakket hoort tevens een prachtig Castelli-shirt en een smakelijke pastaparty.

Een cyclo die minstens even episch en gedenkwaardig is - we spreken uit ervaring! - is de Gran Fondo Strade Bianche. Net zoals de profs baan je je over Toscaanse grindwegen een weg naar het historische centrum van Siena, waar je na een laatste steile beklimming aankomt op de adembenemend mooie Piazza del Campo. Onderweg krijg je heel wat onverharde sectoren en hoogtemeters voorgeschoteld, met Le Tolfe en de Colle Pinzuto als uitschieters. Laat je echter niet afschrikken, want de pijn in de benen weegt geenszins op tegen de prachtige vergezichten en de unieke sfeer. De volledige Gran Fondo is 139,2 kilometer lang (31,4 kilometer grind), terwijl de Medio Fondo het bij 86,6 kilometer (21,6 kilometer grind) houdt. De inschrijvingen openen vanaf woensdag 18 september, maar wie in oktober deelneemt aan de GF Il Lombardia, kan al eerder zijn slag slaan (vanaf 10 september). Een interessante aanbieding, zeker omdat het evenement de voorbije jaren steevast razendsnel uitverkocht is!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat kan uitpakken met een exclusieve blik achter de revalidatie van Wout van Aert. Verder: Zdenek Stybar, Yara Kastelijn, Ruben Apers over Bjorg Lambrecht en de veiligheidsproblemen, Erik Dekker, talentdetectie bij Telenet Baloise Lions, bikefitting voor rugpatiënten, De Streekrenner in Noord-Limburg, verantwoord snoepen en energiedips vermijden, een test van drie gravelbikes …