Er komen langs Vlaamse gewestwegen "op die kruispunten waar het veilig te organiseren valt", verkeerslichten die fietsers toelaten bij rood licht toch rechts af te slaan. Daardoor zullen we met de fiets minder lang nodeloos moeten wachten aan de lichten.

Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg melden het hoopgevende nieuws woensdag. "Wanneer we de verkeerslichtenregeling op een bepaald kruispunt herbekijken, zullen we voortaan de afweging maken of er zo'n extra verkeerslicht specifiek voor fietsers kan worden geïnstalleerd", zegt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer.

De steden Brussel, Gent en Sint-Niklaas voerden eerder al de regeling in dat fietsers rechts mogen afslaan wanneer het verkeerslicht op rood staat. Dat wordt daar aangegeven via een speciaal verkeersbord. Wegen en Verkeer opteert er nu voor om langs gewestwegen dat verkeersbord op stal te laten. "Wij geven de voorkeur aan een extra verkeerslicht voor fietsers om dat toe te laten."

Ondanks aansporingen van onder meer de Fietsersbond - die meent dat fietsers vaak nodeloos voor sommige rode lichten staan te wachten - was de Vlaamse overheid erg terughoudend om op gewestwegen fietsers via een verkeersbord toe te staan door het rode licht te rijden. Bevoegd Vlaams mobiliteitsminister Weyts (N-VA) vreesde dat die regeling tot "onduidelijkheid" bij de verschillende weg­gebruikers zou leiden. Hij vreesde ook dat fietsers aan elk kruispunt voortaan door het rode licht rechts zouden afslaan, toegelaten of niet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en je krijgt er onze MTB-Special bovenop! Daarin vind je tests van mountainbikes en e-MTB's van Trek, Specialized, Canyon en Lapierre, tips om een MTB te kopen, de mooiste winteroutfits, een duurtest van de Shimano Deore XT 12-speed, techniektips van een endurorijder, fietstochten in Swaziland, Marokko en de Vlaamse Ardennen, de mooiste route in Noord-Antwerpen, hoe je jouw MTB-vering moet onderhouden en instellen, hoe je een beenlengteverschil moet opvangen , spatborden, en meer. In het gewone nummer lees je interviews met Toon Aerts, Tim Merlier, Annemarie Worst, Kim Van De Steene, Kenny De Ketele en Steve Bauer. Verder: het wielerjaar 2019 in beeld, wielrennen in Amerika, de hervorming van het baanwielrennen, een vooruitblik naar de Caps Urban Cross in Kortrijk ...