Dat lichaamsbeweging zowel je fysieke als mentale gezondheid bevordert, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wist je ook dat sporten je gelukkiger maakt dan een grote som geld op je bankrekening? Fietsen hoort zelfs bij de beste sporten op dat vlak!

1,2 miljoen Amerikanen namen deel aan de grootschalige studie van de universiteiten van Yale en Oxford. Op basis van fysieke en socio-demografische gegevens werden de deelnemers in twee groepen verdeeld en onderzocht in drie jaren (2011, 2013 en 2015). De onderzoekers stelden hen gedurende die drie jaren consequent vragen over hun lichaamsbeweging en mentaal welbevinden.
 
Zij die vaak bewogen (van het gras maaien of fietsen tot het trainen voor een marathon) gaven aan zich gemiddeld 35 dagen per jaar 'minder goed' te voelen. Zij die niet aan sport deden, voelden zich gemiddeld 53 dagen ongelukkig. Dat betekent dat je dus 18 dagen per jaar gelukkiger kan zijn als je maar voldoende beweegt... Alle sporten zorgen voor een vermindering van de mentale last (tussen de 11,8 en 22,3 %) ten opzichte van mensen die niet bewegen, maar fietsen doet het met een vermindering van 21,6 % erg goed en moet maar nipt de 'overwinning' laten aan populaire teamsporten (22,3 %).

Een andere, en misschien wel opmerkelijkere, bevinding van de onderzoekers was volgende: actieve personen voelden zich even goed als personen die amper fysieke activiteiten uitvoerden, maar die wel 25 000 euro extra verdienden! Conclusie: je moet al heel wat meer geld verdienen om hetzelfde effect als sporten te ondervinden. 
 
Hoe meer we sporten, hoe gelukkiger we zijn? Helaas, te veel van iets is nooit goed en dat geldt ook voor sporten. De onderzoekers stelden dat fysieke activiteiten bijdragen aan een hoger welbevinden, op voorwaarde dat die activiteiten binnen een bepaald tijdsbestek vallen: wekelijks 3 tot 5 sportsessies van 30 tot 60 minuten zijn volgens de onderzoekers ideaal. 
 
Je werk hoef je er nu niet voor op te geven, maar weet dat die fietsrit je vaak gelukkiger maakt dan dat extra bedrag op je bankrekening... 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!