De 47-jarig Zwitserse fietser Stéphane Cand heeft zaterdag een nieuw Guiness Bookrecord gevestigd. In Moelingen (Voeren) eindigde een solotocht langs zestien landen. In zes dagen overbrugde hij ruim 2.200 km, meer dan 300 km per dag met slechts drie tot vier uurtjes slaap.

Cand verbeterde het record van de Pool Marek Dzienisiuk die veertien landen in zeven dagen tijd doorkruiste. De fietser uit Seiry (kanton Freiburg) vatte zijn tocht zondag aan in Tsjechië. Daarna volgde Slovakije, Servië, Hongarije, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Italië, Liechtenstein, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland om te eindigen op de grens in Moelingen (Voeren). Zaterdag om 13.10 uur was de krachttoer volbracht, nog één dag sneller dan voorzien.

"Onderweg reed ik door alle weersomstandigheden. In Hongarije was het 44 graden en in de afdaling van sommige cols amper 3 graden. Ik heb soms geloofd dat ik het niet zou halen, maar nu ben ik heel tevreden. Het is zonder meer mijn mooiste exploot, ook al was het doel voor alles te reizen en plezier te beleven", aldus een tevreden Stéphane Cand. Om opgelopen achterstand in te halen, zat hij op zeker ogenblik 36 uren onafgebroken in het zadel. In Voeren werd hij opgewacht door familie en vrienden. Cand was nog verbaasd over de staat van onze wegen. "Met de Ardense klassiekers in het achterhoofd had ik gedacht dat de wegen beter zouden zijn."

Sinds begin dit jaar heeft hij 16.000 km in de benen. Het volgende doel is al gekend. Volgend jaar wil hij Europa doorkuisen, van de Noordkaap in Noorwegen tot Zuid-Spanje. Het Guinness Book moet dit record nog valideren. Daarvoor legt hij een dossier aan met een maximum aan bewijselementen zoals foto's, video's en krantenartikels.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en je krijgt er onze MTB-Special bovenop! Daarin vind je tests van mountainbikes en e-MTB's van Trek, Specialized, Canyon en Lapierre, tips om een MTB te kopen, de mooiste winteroutfits, een duurtest van de Shimano Deore XT 12-speed, techniektips van een endurorijder, fietstochten in Swaziland, Marokko en de Vlaamse Ardennen, de mooiste route in Noord-Antwerpen, hoe je jouw MTB-vering moet onderhouden en instellen, hoe je een beenlengteverschil moet opvangen , spatborden, en meer. In het gewone nummer lees je interviews met Toon Aerts, Tim Merlier, Annemarie Worst, Kim Van De Steene, Kenny De Ketele en Steve Bauer. Verder: het wielerjaar 2019 in beeld, wielrennen in Amerika, de hervorming van het baanwielrennen, een vooruitblik naar de Caps Urban Cross in Kortrijk ...