Utrecht heeft afgelopen zondag de grootste fietsenstalling ter wereld geopend, met 12.500 plekken verdeeld over drie verdiepingen in een architecturaal meesterwerk vol vernuftige voorzieningen. Na de afronding van het laatste deel van de stalling stoot Utrecht Tokio van de toppositie.

Bij de feestelijke opening van de fietsenstalling Stationsplein heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed. Van Veldhoven zei bij de opening: "Vandaag openen we in Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld! Een feestelijk en belangrijk moment, want het aantal reizigers groeit en blijft groeien. Vanaf vandaag kunnen in Utrecht weer duizenden reizigers extra hun fiets vlakbij hun perron kwijt. De afgelopen jaren bouwden we het aantal fietsparkeerplekken in Nederland al uit van 200.000 naar 490.000. En we zijn zeker nog niet klaar; met het extra geld dat het kabinet hiervoor uittrekt komen er nog veel meer plekken op drukke stations door het hele land."

NEDERLAND FIETSLAND

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat fietsen onderdeel uitmaakt van de Nederlandse Identiteit. Alle Nederlanders samen fietsen zo'n 15 miljard kilometer per jaar. Daarmee is fietsen goed voor ruim een kwart van de verplaatsingen. Zulke hoge gebruikscijfers vragen om creatieve oplossingen. Zo bouwt Nederland enorme fietsgarages en heuse 'fietsflats' om al die fietsen een plekje te geven. Met als absoluut kroonjuweel de grootste fietsenstalling ter wereld bij Station Utrecht Centraal.

Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied Utrecht: "Fietsen zit in de genen van de Utrechter. Zo had Utrecht al in 1885 het eerste fietspad van Nederland. Utrecht wil een mooie, gezonde, leefbare stad zijn én blijven. Daarom zetten we in op de fiets als gezond en duurzaam vervoersmiddel in een groeiende stad. De grootste fietsenstalling ter wereld past daar uitstekend bij. Ik ben er trots op dat wij deze in het Utrechtse stationsgebied hebben."

DE GROOTSTE

De gemeente Utrecht, Prorail en NS realiseren en beheren gezamenlijk de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ruimte aan 1.000 OV-huurfietsen. De stalling is 24/7 open en gebruikers kunnen hun fiets elke eerste 24 uur gratis stallen, daarna betaal je 1,25 euro per dag voor een gewone fiets. Verder bestaat de stalling uit drie verdiepingen en gaat er een doorgaand fietspad door de stalling zodat je aan twee kanten in en uit de stalling kunt fietsen. Een digitaal verwijssysteem helpt de fietsers makkelijk vrije plekken te vinden. Vanuit de stalling zijn reizigers zo op het perron. Utrecht Centraal is daarmee echt een mulitimodaal OV-knooppunt.

FIETSEN NOG AANTREKKELIJKER MAKEN

Het treinverkeer groeit de komende jaren met ca. 30%. Dat merken gemeente Utrecht, ProRail en NS elke dag. Om fietsen van en naar stations nog aantrekkelijker en makkelijker te maken wordt fors geïnvesteerd in fietsvoorzieningen bij stations. De grootste fietsenstalling ter wereld is daar een mooi voorbeeld van. Tot nu toe zijn er rond Utrecht Centraal in totaal 22.000 openbare plaatsen. De partners onderzoeken uitbreidingsmogelijkheden om aan de groei van het fietsgebruik tegemoet te kunnen komen.
 
Roger van Boxtel, president-directeur NS: "Hoe drukker onze binnensteden worden, hoe relevanter de combinatie van fiets en trein wordt. Want trein en fiets zijn beste vrienden en vullen elkaar perfect aan. De helft van de treinreizigers komt met de fiets naar station en de groei van onze OV-fiets is overweldigend. De fiets kent in Nederland geen nadelen, mits je 'm maar goed kunt stallen. Deze 5.000 extra plekken helpen daarbij. Zo helpen we nog meer mensen om met het openbaar vervoer te reizen."

Ans Rietstra, directeur Projecten ProRail:  "Al 20 jaar vernieuwen we stallingen en breiden we ze uit. Met de toenemende druk op de felbegeerde ruimte rondom stations wordt dat steeds lastiger. Maar een stalling als deze in Utrecht laat zien dat ons dat nog steeds lukt; we blijven het fietsgebruik naar stations stimuleren! Een duurzamer combinatie is niet denkbaar."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en bevat de Wielerspecial 2020, met alle ploegen, renners, fietsen en analyses voor het nieuwe wegseizoen. Verder lees je twee topinterviews met Tourwinnaar Egan Bernal ('Ik heb geen probleem met trainingstochten van zes à zeven uur. Ik koers gewoon enorm graag'), en een strijdlustige Tom Dumoulin ('Ik heb mijn koersplezier teruggevonden'), Fietsen Met Lucinda Brand, 8 uitdagingen voor Tiesj Benoot, de broers Roodhooft als de architecten achter het succesverhaal van MVDP ... De actieve fietsfanaat komt aan zijn trekken met de meest uitdagende Franse granfondo's, tests van de Specialized Turbo Creo en The Draft Hoba, de mooiste MTB-route rond Pellenberg, Do's & Don'ts over een krakend bracket en hoe je jouw basissnelheid kan opkrikken ...