De Ronde van Vlaanderen in een ander jasje? Dat kan! Nu zondag 8 september kan je kiezen voor Vlaanderens Mooiste, The Summer Edition.

De Ronde van Vlaanderen. Dat is de wielerhoogmis van het voorjaar, maar omdat niet iedereen het geduld heeft om te wachten tot volgend jaar, kan je in september ook voor een Tour of Flanders Summer Edition kiezen.

Het parcours is een mix van de alom bekende hellingen die een belangrijke rol spelen in de befaamde lenteklassieker en fraaie beklimmingen met een Ronde-verleden (Parikeberg, Berg Ten Houte, Foreest ?). "Jong en oud, getraind of minder getraind, familie en/of fietsvrienden: iedereen vindt wel een afstand op zijn maat. We willen alle deelnemers laten proeven van het parcours van de Ronde, maar dan in korte mouwen en korte broek", klinkt het bij organisator Peloton.

Vlaanderens Mooiste steunt dus ook in september op het beproefde succesrecept, met de bekende hellingen en kasseistroken uit de Ronde van Vlaanderen als voornaamste ingrediënten. De Oude Kwaremont, de Paterberg en de Muur van Geraardsbergen: allemaal staan ze op het menu. Het opvallendste verschil met de Ronde van Vlaanderen is de start- en aankomstplaats, want start en finish liggen ditmaal in Geraardsbergen. De laatste helling van de dag is De Muur.

In het voorjaar wordt deze uitdaging je al veel vroeger voor de wielen geschoven, maar nu krijg je er de ultieme kans om een kloofje te slaan op de verzamelde concurrentie. Het is niet voor niets een van de mythische hellingen uit de Rondegeschiedenis, waar heel wat beklijvende duels zijn uitgevochten tussen grootheden uit de wielergeschiedenis.

Op 8 september kan je kiezen uit vijf afstanden: 23 kilometer, 60 kilometer, 90 kilometer, 119 kilometer en 169 kilometer. De langste afstand telt twintig hellingen (goed voor in totaal 20 kilometer klimmen) en twee kasseistroken (de Haaghoek en de Paddestraat), voor de echte Flandriens onder ons. Ben je een beginnende fietser? Niet getreurd, want ook de kortere lussen geven je de kans om op jouw eigen tempo enkele kuitenbijters te trotseren. Eén ding is alvast zeker: elke deelnemer kan de Muur van Geraardsbergen in de ogen kijken.

Lees ook een voorbeschouwing op de Ronde van Vlaanderen Offroad in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!