De Ronde van Vlaanderen in een ander jasje? Dat kan! Nu zondag 8 september kan je kiezen voor Vlaanderens Mooiste, The Summer Edition.

De Ronde van Vlaanderen. Dat is de wielerhoogmis van het voorjaar, maar omdat niet iedereen het geduld heeft om te wachten tot volgend jaar, kan je in september ook voor een Tour of Flanders Summer Edition kiezen.

Het parcours is een mix van de alom bekende hellingen die een belangrijke rol spelen in de befaamde lenteklassieker en fraaie beklimmingen met een Ronde-verleden (Parikeberg, Berg Ten Houte, Foreest ?). "Jong en oud, getraind of minder getraind, familie en/of fietsvrienden: iedereen vindt wel een afstand op zijn maat. We willen alle deelnemers laten proeven van het parcours van de Ronde, maar dan in korte mouwen en korte broek", klinkt het bij organisator Peloton.

Vlaanderens Mooiste steunt dus ook in september op het beproefde succesrecept, met de bekende hellingen en kasseistroken uit de Ronde van Vlaanderen als voornaamste ingrediënten. De Oude Kwaremont, de Paterberg en de Muur van Geraardsbergen: allemaal staan ze op het menu. Het opvallendste verschil met de Ronde van Vlaanderen is de start- en aankomstplaats, want start en finish liggen ditmaal in Geraardsbergen. De laatste helling van de dag is De Muur.

In het voorjaar wordt deze uitdaging je al veel vroeger voor de wielen geschoven, maar nu krijg je er de ultieme kans om een kloofje te slaan op de verzamelde concurrentie. Het is niet voor niets een van de mythische hellingen uit de Rondegeschiedenis, waar heel wat beklijvende duels zijn uitgevochten tussen grootheden uit de wielergeschiedenis.

Op 8 september kan je kiezen uit vijf afstanden: 23 kilometer, 60 kilometer, 90 kilometer, 119 kilometer en 169 kilometer. De langste afstand telt twintig hellingen (goed voor in totaal 20 kilometer klimmen) en twee kasseistroken (de Haaghoek en de Paddestraat), voor de echte Flandriens onder ons. Ben je een beginnende fietser? Niet getreurd, want ook de kortere lussen geven je de kans om op jouw eigen tempo enkele kuitenbijters te trotseren. Eén ding is alvast zeker: elke deelnemer kan de Muur van Geraardsbergen in de ogen kijken.

Lees ook een voorbeschouwing op de Ronde van Vlaanderen Offroad in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!