De Eurobike-beurs in Friedrichshafen had dit jaar alweer heel wat nieuwigheden in petto, waarvan er 43 bekroond werden met een prestigieuze Eurobike Award. Negen innovaties konden zelfs aanspraak maken op een Gold Award. Wij zetten de tien meest opvallende winnaars op een rijtje.

 

ASFALT LR (GOLD & START-UP)

Zowel een Gold Award als een Start-Up Award winnen: daarvoor moet je wat bijzonders in huis hebben. David Oreiro legt zich toe op de ontwikkeling van praktische en elegante e-bikes die geen compromissen sluiten op het vlak van kwaliteit, met het nieuwe LR-model als prijsbeest. De zin voor detaillering, de integratie van de kabels, het modulaire design dat het mogelijk maakt om een van de twee batterijen te verwijderen en zo het gewicht van de fiets te reduceren: het zijn waardevolle eigenschappen die de Eurobike-jury tweemaal overstag deden gaan.

detail
Asfalt LR.

 

FOX LIVE VALVE (GOLD)

Performante schokdemper die werkt op basis van een nieuw sensorsysteem en die het concept 'vering' zo naar een ongekend niveau tilt. De FOX Live Valve leest het terrein en past zich automatisch aan, zodat je als bestuurder altijd verzekerd bent van een maximaal rijcomfort. "Het systeem heeft een 'ontzorgend effect', want je hoeft je niet bezig te houden met het opvangen van schokken. Zo kan je je volledig focussen op de trails, wat het fietsplezier zeker ten goede komt", aldus de Eurobike-jury.

detail
FOX Live Valve.

 

AIRWINDER SELF-INFLATING BICYCLE TIRE (GOLD)

Last van te weinig druk in de banden? Niet met deze AirWinder-band, die zichzelf automatisch oppompt. "Een grote meerwaarde voor de veiligheid en bovendien zeer handig, want fietsers kunnen zich naar hartenlust op de weg begeven zonder eerst hun banden te moeten controleren", motiveerde de jury.

detail
De AirWinder-band

 

SRAM & ROCKSHOX AXS (GOLD)

"Een draadloos systeem met perfect geïntegreerde componenten dat vlekkeloos functioneert en dat een ware revolutie op het vlak van fietsdesign kan ontketenen", oppert de Eurobike-jury. De schakelperformantie van de AXS-technologie is uitstekend, en de AXS-app biedt je de mogelijkheid om alles te personaliseren en zelf onder controle te houden. De draadloze RockShox Reverb AXS dropper-post is uitgerust met een zogeheten 'touch-controller', waarmee je de zadelpen vliegensvlug kan bijstellen.

detail
De draadloze RockShox Reverb AXS dropper-post.

 


SUPERDELITE GT ROHLOFF HS MET GX-OPTIE (GOLD)

Riese und Müller gooit opnieuw hoge ogen met deze Superdelite, een e-fully met geïntegreerde DualBattery-technologie die beschikbaar is in drie verschillende versies met aangepast chassis. De dubbele batterij en de Bosch Performance CX Gen4-motor zijn volledig onzichtbaar geïntegreerd in het frame, wat de uitstraling van de fiets ten goede komt.

detail
De Superdelite GT Rohloff HS met GX-optie.

 


GREYP G 6.2

E-MTB met een schat aan digitale gadgets: diverse sensoren, on-boardcamera's, een mobiele app die als dashboard en afstandsbediening fungeert, permanente internetconnectie dankzij de geïntegreerde eSIM-module ... Al deze snufjes creëren samen een unieke fietservaring, die anno 2019 gerust 'futuristisch' mag worden genoemd, net als het design van de Greyp G 6.2.

detail
Greyp G6

 

NINER MCR 9 RDO

"Een polyvalent rastalent dat alle eigenschappen van een full-suspension mountainbike koppelt aan de handelingssnelheid en wendbaarheid van een gravel bike", omschrijft de Eurobike-jury deze Niner MCR 9 RDO. Comfort en controle verenigen met efficiëntie: dat was de uitdaging voor de ingenieurs. Missie geslaagd, want deze veelbelovende nieuwkomer biedt het beste van beide werelden.

detail
De Niner MCR 9 RDO

 

WI.DE

Een gravelbike die extreme ondergronden aankan dankzij de compatibiliteit met XL-banden. Het design van WI.DE. is geschikt voor banden tot 2.4", en dat met wegcranks. Ook met gravelbanden tot 46 mm en wegbanden van 35 tot 40 mm presteert hij uitstekend.

detail
De WI.DE.

 

MY ESEL E-TOUR DIAMANT

Deze klepper is uniek in zijn soort, want de My Esel E-Tour Diamant heeft zowaar een houten frame, dat evenzeer uitblinkt op het vlak van duurzaamheid, stijfheid en schokdemping. Aan de hand van geautomatiseerde CNC-productie en biometrische software wordt dit frame volledig op maat gemaakt. Het feit dat deze lichte e-bike (19 kg) grotendeels uit hernieuwbare materialen bestaat, is een niet te onderschatten troef.

detail
De My Esel E-Tour Diamant.

 

CENTO10 HYBRID

Op het eerste gezicht doet niets vermoeden dat deze 'hybride' Willier-racefiets een elektrische aandrijving heeft (zie hoofdbeeld). Het lichte gewicht, de verborgen kabels en de aerokwaliteiten getuigen van een doorgedreven engineering. De elektrische componenten zijn piekfijn geïntegreerd, wat resulteert in een state of the art paradepaardje.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!