In het Brusselse gewest wordt in de komende vier weken de dodehoekverklikker SofAlert getest. Het systeem waarschuwt fietsers en vrachtwagenchauffeurs via een geluidssignaal wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen. De jonge bedenkers van het systeem verloren een klasgenote door een dodehoekongeval.

Het proefproject voor fietsers en vrachtwagens was al voorzien in mei en juli, maar liep door productieproblemen vertraging op. Brussels minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt gaf mee het startschot aan het Maria-boodschaplyceum in Brussel. Het systeem van SofAlert waarschuwt fietsers en vrachtwagenchauffeurs via een geluidssignaal wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen. Een toestel aan het stuur van de fiets met een geluids- en afstandssensor detecteert voertuigen op minder dan anderhalve meter en laat een alarm afgaan wanneer die grens wordt overschreden.

De nadruk ligt nu op de kant van de fietser, maar er is ook al een vrachtwagenmodule in ontwikkeling. Een honderdtal fietsers hebben zich bij ontwikkelaar Detectin Traffic ingeschreven om deel te nemen aan het proefproject. "Met de juiste technologie en innovatie kunnen we zowel het veiligheidsgevoel als de reële verkeersveiligheid verhogen. Met de Brusselse regering staan we resoluut achter dit soort initiatieven", zegt minister Van den Brandt.

SofAlert werd gedurende twee jaar ontwikkeld en wordt nu voor het eerste op grote schaal getest in het drukke Brusselse verkeer. Van de testgebruikers wordt verwacht dat ze de feedback op punt stellen en nog nieuwe ideeën aanleveren om het ontwerp eventueel nog licht bij te sturen. Indien de vier weken durende test goed verloopt en er nog investeerders gevonden worden, kan de dodehoekverklikker in september 2020 de markt op.

Het mooie aan SofAlert is dat het is bedacht door leerlingen die een klasgenote verloren door een dodehoekongeval. Uit die tragische gebeurtenis creëerden ze iets waarmee ze levens willen redden. Uiteindelijk zetten ook de ouders hun schouders onder het project en richtten ze het bedrijf Detectin Traffic op. Na een prototype zijn ze nu aanbeland aan de belangrijke testfase om daarna hopelijk zo snel mogelijk een definitief product op de markt te kunnen brengen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!