Fietsen blijken populair, want de Belgische banken hebben in de voorbije maanden het aantal kredietaanvragen voor nieuwe fietsen, e-bikes en speedpedelecs nagenoeg zien verdubbelen.

Vorig jaar ging het aantal aanvragen voor een fietslening al maal vier, en ook dit jaar kloppen klanten massaal aan voor een krediet, leert navraag van de krant De Tijd bij de Belgische grootbanken.

Belfius meldt dat het aantal aanvragen in de eerste jaarhelft met 80 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Argenta signaleert een toename van 99 procent over de eerste acht maanden van 2019 en BNP Paribas Fortis stelt een verdubbeling van het aantal aanvragen vast. Bij KBC is het aantal fietsleningen dit jaar al met 65 procent gestegen, ING België heeft het over een toename van 136 procent.

Al moet daarbij worden opgemerkt dat het gaat om leningen voor alle voertuigen op twee wielen, dus ook motorfietsen of scooters. Aparte cijfers voor elektrische fietsen en speedpedelecs worden niet gegeven. Op basis van de cijfers van de grootste vijf banken van het land blijkt dat Belgen gemiddeld 3.300 euro lenen voor een nieuwe fiets of speedpedelec. De gemiddelde looptijd van zo'n lening bedraagt 27,5 maanden.

Als je de cijfers linkt aan de verdubbeling van het aantal woonwerkfietsers op vijf jaar tijd (zie link hieronder), waarbij de e-bike en speed pedelec een belangrijke rol vertolken, dan is het niet ondenkbaar dat heel wat van die fietsleningen worden gebruikt om een van die elektrisch aangedreven fietsen te bekostigen. Ook het aantal fietsen die worden geleast kende een enorme stijging.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!